Asim Kamber prekršio mjere Suda BiH: Hoće li mu biti određen pritvor?

Na Sudu BiH za četvrtak 15. oktobra zakazano je ročište u predmetu Asim Kamber i drugi, a koji je prekršio mjere zabrane što je Sudu BiH prijavljeno. Iako je Sud BiH naveo da će se opravdanost ovih mjera kontrolisati svaka dva mjeseca ipak je zbog kršenja mjera zakazano ročište, piše Patria.

Kamber koji je i federalni zastupnik SDA na svom blogu je objavio nekoliko tekstova nakon izrečenih mjera zabrane (24. septembra, 1. oktobra, 6. i 8. oktobra) spominjući i svoj slučaj nazivajući to montažom njegovih protivnika.

Polovinom septembra Kamber, Mirela Husić i Fazir Vukalić lišeni su slobode jer se sumnjiče za krivična djela izborne prevare za koja se sumnja da su počinjena tokom Općih izbora 2018. godine. Prilikom pretresa u Sanskom Mostu izuzeta je određena dokumentacija, mobiteli, kasete za diktafone i drugi uređaji za elektronsko pohranjivanje podataka. Kamber, Husić i Vukalić su osumnjičeni da su, u svojstvu članova izbornih tijela, nezakonito glasali koristeći podatke preminulih osoba, kao i koristeći glasove za osobe koje nisu izašle na izbore, a s ciljem da pribave što veći broj glasova za određene kandidate s područja Sanskog Mosta.

Sud je u predmetu Asim Kamber i dr. ( S1 3 K 036819 20 Kpp), a prema prijedlogu Tužilaštva BiH donio rješenje kojim su prema osumnjičenom Asimu Kamberu određene mjere zabrane: zabrana putovanja, iz člana 126. stav 2. ZKP-a BiH, na način da je osumnjičenom Asimu Kamberu zabranjeno putovanje van područja Bosne i Hercegovine uz mjeru privremenog oduzimanja svih putnih isprava, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice, koje mjere će izvršiti Granična policija Bosne i Hercegovine, tako da će obezbijediti unošenje ove zabrane u informacioni sistem Granične policije Bosne i Hercegovine; zabrana sastajanja sa određenim osobama, iz člana 126.a stav 1. tačka c) ZKP BiH, na način da je osumnjičenom Asimu Kamberu zabranjen bilo kakav konktakt ili povezivanje sa drugim osumnjičenim u ovom postupku (Mirelom Husić i Fazirom Vukalićem) i svjedocima u ovom krivičnom predmetu, bilo telefonski, preko posrednika ili neposredno, ili putem društvenih mreža, uključujući i približavanje istom na udaljenosti od 100 metara.

Pored navedenog, osumnjičenom Asimu Kamberu zabranjeno je javno istupanje i iznošenje činjenica i okolnosti iz predmetnog krivičnog postupka, a na način da je osumnjičenom Asimu Kamberu zabranjeno kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i eletronskih medija u vezi predmetnog krivičnog postupka.

Prema osumnjičenim Mireli Husić i Faziru Vukaliću, Sud je izrekao mjere zabrane: zabrana sastajanja sa određenim osobama, iz člana 126.a stav 1. tačka c) ZKP BiH, na način da je osumnjičenim Mireli Husić i Faziru Vukaliću zabranjen bilo kakav međusobni konktakt ili povezivanje i kontakt i povezivanje sa drugim osumnjičenim u ovom postupku (Asimom Kamberom) i svjedocima u ovom krivičnom predmetu, bilo telefonski, preko posrednika ili neposredno, ili putem društvenih mreža, uključujući i približavanje istim na udaljenosti od 100 metara.

Pored navedenog osumnjičenim Mireli Husić i Faziru Vukaliću zabranjeno je javno istupanje i iznošenje činjenica i okolnosti iz predmetnog krivičnog postupka, a na način da je osumnjičenim Mireli Husić i Faziru Vukaliću zabranjeno kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i eletronskih medija u vezi predmetnog krivičnog postupka. Izrečene mjere zabrane će trajati dok za njima postoji potreba.

U skladu sa članom 126.b stav 3. ZKP-a BiH osumnjičeni su posebno upozoreni da im se može odrediti pritvor ukoliko ne budu postupali u skladu sa svim izrečenim mjerama ovog rješenja, odnosno ukoliko prekrše bilo koju obavezu iz izrečenih mjera zabrane.