Intervju: Selma Šabić, make-up

Nešto o sebi….

Moje ime je Selma. Imam 28 godina. Već 4 godine se bavim profesionalnim šminkanjem. Edukaciju za profesionalnog šminkera sam završila u Akademiji ljepote Rijalda u Sarajevu. Također sam se edukovala i za nadogradnju noktiju i depilaciju, čiji certifikati su priznati kako od federalnog  ministarstva obrazovanja i nauke, tako i u zemljama EU.

Kada ste shvatili da je make up ono čime se želite baviti u životu? Zašto baš make up i što te privuklo?

Uvijek sam se interesovala  za šminku i kozmetiku. Nakon izvjesnog vremena se pojavila želja da se počnem i profesionalno baviti ovim poslom. Rad i trud su se isplatili i svakako da se morate stalno nadopunjavati i učiti. Prije svega, želim da se zahvalim svojim roditeljimana velikoj podršci, pogotovo mojoj sestri koja je prepoznala moj talenat za šminkanje i bila moj najveći kritičar. Svaki početak je težak bilo kojim poslom da se bavite, ali najbitnije je imati cilj i raditi na tome da se to ostvari. Činjenica je da je potrebno mnogo ljubavi prema poslu, truda, strpljenja, ulaganja, ali sve se može, kad se hoće. Smatram da uvijek treba težiti ka usavršavanju. Jako sam zadovoljna i sretna i nimalo se ne kajem što sam se odlučila baviti ovim poslom. Privukla me ta kreativnost i ono što se sa šminkom može postići. Make up je umjetnost, nije monotono i zanimljivo je to što uvijek trebate biti u korak s trendovima. Nije svako lice isto i to mi predstavlja izazov. Šminka čini da se žena osjeća ljepšom.

Kako izgleda jedan radni dan?

Jedan radni dan izgleda ovako : ide priprema šminke, zatim dezinfekcija četkica i dolazak klijentica. Generalno, šminkanje traje sat vremena, ovisno o kompleksnosti traženog makeupa. Po dogovoru s klijenticom, moguć je dolazak i na adresu. Kad je sezona matura, svadbi, onda mi je svaka minuta isplanirana, fokusirana sam na  šminkanje i da se klijentice ugodno osjećaju. Radni dan provedem stojeći po 10h, jer mi je najbitnije da one budu na vrijeme gotove i da su zadovoljne.

Šta vas najviše inspirira?

Inspiraciju dobivam, tako što svakodnevno pratim tutorijale na YouTubeu i na Instagramu.

U čemu vidiš najveći potencijal šminke, koji te pokreće i motivira iz dana u dan?

Najveća motivacija su mi klijentice koje mi daju vjetar u leđa. Volim kad ih usrećim i kad se osjećaju kao najbolje verzije sebe. Općenito volim komunicirati s ljudima i družiti se. Onaj osjećaj da su djevojke zadovoljne je neprocjenjiv i to daje snagu za dalje. Hvala svima na ukazanom povjerenju i na preporukama, a ja ću se stalno truditi da budem što bolja.

Koje su, prema vama, najčešće make-up pogreške koje djevojke i žene rade kod šminkanja?

Po mom mišljenju,  najveće makeup greške su pogrešne nijanse pudera, pretamne obrve, previše highlightera, pretjerano precrtane usne, prejake konture koje nisu dobro isjenčene.

Da li ćete kakvu obuku organizovati?

Razmišljala sam da organizujem  obuku za djevojke, koje žele naučiti kako same sebe da našminkaju. Ukoliko bude zainteresovanih, mogu me kontaktirati preko moje Facebook stranice „Profesionalni  šminker Selma Šabić“, Instagram i Facebook profila.

I za kraj hoćete li otkriti našim čitateljicama poneki make-up trik?

Djevojke, koje imaju male očimogu ih vizuelno povećati tako što unutrašnje uglove istaknu bijelom ili bež olovkom. A bijela olovka može poslužiti i kao baza za sjenu.