Porast broja zaposlenih u USK

 

Prerađivačke industrije u USK zapošljavaju tek 6000 radnika, što je za 1500  lica manje u odnosu na trgovinu na malo i veliko.  Po učešću u izvozu  metaloprerada  zauzima vodeće mjesto sa više od 60%. Od poslovnih zona  prema podacima Privredne komore USK najbolje reultate bilježi  općina Bosanska Krupa.

U USK krajem 2017.godine bilo je zaposleno 34.460 lica što je za 1345 radnika više u odnosu na 2016.godinu. Najveći porast broja zaposlenih zabilježen je opštini Ključ, gdje je zaposlenost porasla za više od 15% , te u opštini Bosanski Petrovac gdje je zaposlenost u porastu za skoro 11%. Od ukupnog broja  zaposlenih u USK  daleko je najveći broj zaposlenih u javnom sektoru, dok  privredne grane bilježe  duplo  manji broj radnika.

Ukupan  izvoz sa područja kantona  u prošloj godini iznosio je 222 miliona maraka, što je 27 miliona više u odnosu na   2016.godinu .  Najbolji rezultati ostvareni su u metalopreradi.

Nihad Šušnjar,  generalni sekretar PK USK,  navodi  da je malo toga  učinjeno na poboljšanju  poslovnog  ambijenta,  unapređenju infrastrukture i povećanju konkurentnosti radne snage,  što se ne odnosi na sve lokalne zajednice.

Sveukupno gledano, kažu u Privrednoj komori, raspoloživi pokazatelji ukazuju na rast ekonomskih aktivnosti, ali politička situacija, odsustvo strukturnih reformi i nedovoljan rast investicija i dalje sprečavaju brži ekonomski rast privrede BiH pa tako i USK.