Press federalnih zastupnika SDP iz Usk: Krajina teško zapostavljena

Izrazili su svoje nezadovoljstvo činjenicom da je u 4 milijarde maraka, izdvojenih za kapitalne projekte, iz USK-a uvrštena jedino rekonstrukcija i proširenje HE Una Kostela

Povodom usvajanja budžeta Federacije BiH, federalni zastupnici SDP-a USK-a održali su danas press konferenciju. Izrazili su svoje nezadovoljstvo činjenicom da je u  4 milijarde maraka, izdvojenih za kapitalne projekte, iz USK-a uvrštena jedino rekonstrukcija i proširenje HE Una Kostela. Iako su na Prijedlog budžeta uložili čak 20 amandmana, u SDP-u tvrde da oni nisu prošli zahvaljujući ostalim parlamentarnim zastupnicima iz USK koji su dali svoj glas za predhodno predloženi materijal. Tako je, kažu, Krajina ponovno teško zapostavljena,  dok se u drugim krajevima Federacije uveliko gradi i investira.
Za projekt  rekonstrukcije HE Una Kostela, vrijedan blizu 29 miliona KM, biće osigurano 17 miliona kreditnih sredstava. I to je tvrde u SDP –u jedini prihvaćen projekt iz USK, od ukupno 52 uvrštena u program kapitalnih investicija Federacije  za 2018. – 2020. godinu.
Željko Mirković, federalni zastupnik ispred SDP USK   navodi da je žalosna činjenica što su za njihove amandmane, koji obuhvataju  preko 30 miliona investicija na području cijelog USK-a, pojedinačno glasali svi ovdašnji parlamentarci, ali su na njih, prilikom izglasavanja budžeta, ostali suzdržani.
Mirković sumnja i u izjavu premijera Novalića  u kojoj navodi da će obezbjediti sredstva za put preko Srbljanskog platoa, aerodrom  i talgo voz. Pruga nam je, kaže, neophodna za povezivanje Jadranskog i Crnog mora, a ne samo  za cjelodnevni put prema Sarajevu. Zamjeraju i federalnom ministru poljoprivrede Šemsudinu Dediću što nije učinio više za ovaj kraj koji je, kažu, 50 postotni proizvođač mlijeka.
Bilo je riječi i o Kantonalnoj bolnici. Nisu, tvrde, protiv traženog kredita od 13 miliona maraka, ali  nije u redu da ona sama snosi taj teret uz kamate od 5 miliona, jer ni sa postojećim sredstvima ona ne može funkcionirati. Tražili su, tvrde, da Kanton  izdvoji 20 miliona maraka kako bi  sanirali dugove, ali  za to nisu imali sluha, kao ni za vrijeme premijera Hamdije Lipovače kada su insistirali na izgradnji nove bolnice.
U SDP-u još ne očekuju ni zasjedanje Kantonalne skupštine, jer smatraju da je riječ o, kako kažu, zakulisnim radnjama vladajućih struktura, koje ne znaju kako da podijele sredstva u izbornoj 2018. godini.