Ured za razmatranje žalbi BiH poništio ugovore za nabavku građevinske mehanizacije JKP Komunalije Velika Kladuša

Kako saznaje VKportal.BA, Ured za razmatranje žalbi BiH, filijala Mostar je donio Rješenje kojim se usvaja žalba potencijalnog ponuđača “Lager” d.o.o. iz Posušja po pitanju postupka javne nabavke “Nabavka građevinske mehanizacije”, ugovornog organa Javno komunalno uslužno preduzeće “Komunalije” d.o.o. Velika Kladuša.
Ovim rješenjem je poništen ugovor za nabavku roba iz tendera broj 552-01/17 za LOT 1, LOT-2 i LOT-3 koji su zaključeni između “Komunalije” d.o.o. i ponuđača TERRA BiH d.o.o. iz Sarajeva.
Podsjećamo, “Komunalije” d.o.o. su za sva tri lota (fabrički nov rovokopač, fabrički nov mini bager sa gusjenicama i fabrički nov bager na gusjenicama) izabrali ponuđača TERRA BiH d.o.o. iz Sarajeva sa ukupnom ponudom u iznosu od 449.000,00 KM bez PDV-a.
Na kraju stoji da je ovo Rješenje konačno i izvršno.
U Velikoj Kladuši je javnost upoznata sa nabavkom ove građevinske mehanizacije jer je ista predana Komunalijama od strane Terra d.o.o., a pošto je predana onda je sigurno i plaćena.
Pošto je mehanizacija uredno plaćena i isporučena, postavlja se pitanje, šta sad i hoće li odgovorni za ove propuste odgovarati?
Nesposobnost, neznanje, mutne radnje i bacanje prašine u oči javnosti
Inače, ono što bi dodatno trebalo pitati rukovodstvo JKUP “Komunalije” d.o.o. i vladajuću većinu pod čijom dirigentnom palicom rukovode ovim javnim preduzećem, jeste kako i na koji način su kupovane mašine za proizvodne pogone preko javnog preduzeća koje se uopšte ne može baviti nikakvim proizvodnim djelatnostima, jer se isključivo može baviti samo uslužnim djelatnostima?
Za one koji nisu znali, JKUP Komunalije, je javno komunalno uslužno preduzeće, osnovano od strane Općinskog vijeća Velika Kladuša, a osnovna djelatnost ovog preduzeća je sakupljanje i zbrinjavanje neopasnog otpada, a pored ovoga bave se i drugim uslugama poput upravljanja i održavanja javnim parkiralištima, održavanjem pijace, održavanjem gradske čistoće i slično.
Ovakvo preduzeće samo po sebi nikada nije moglo niti će moći da se bavi bilo kakvim proizvodnim djelatnostima, čime se postavlja pitanje zbog čega su onda preko ovog uslužnog preduzeća kupovane mašine za proizvodnju četki i šivaona i to javnim novcem i kreditnim zaduženjem od 1.500.000,00 KM?
Sve aktivnosti koji se tiču proizvodnje i JKUP “Komunalije” su na samom startu osuđene na propast jer su nezakonite, a ostaje nam da vidimo ko će sve odgovarati za sva utrošena sredstva i nezakonite radnje koje su činili i po svemu sudeći i dalje čine.
Pokušaj ispravljanja greški u hodu
Kako saznajemo, JKUP “Komunalije” d.o.o. su krišom registrovali novu firmu “Alatuša” d.o.o. o čemu nije izvješten osnivač, tj. Općinsko vijeće, a ni javnost, niti je Osnivač ikada dao suglasnost za ovako nešto, a zakonitost samog ovog postupka je sama po sebi upitna.
Naime, u članu 41. Zakona o Javnim preduzećima u FBiH javnim preduzećima, između ostalog, je strogo zabranjeno investiranje tekućih sredstava javnog preduzeća, obnavljanje ili materijalno mijenjanje postojećih zajmova dodijeljenih povezanim licima ili trećim stranama, čime se dovodi pitanje i osnivački kapital “Alatuša” d.o.o. u iznosu od 50.000,00 KM, a koji je uplatilo JKUP “Komunalije” d.o.o..