Fahrudin Radončić uplatio 30.000 KM za mobilni inkubator, a ZZO kupuje automobil od 50.000 KM

Nakon pisanja medija da su u Kantonalnoj bolnici „Dr.Irfan Ljubijankić“, na Odsjeku za neonatologiju, suočeni sa problemom nedostatka transportnog inkubatora za bebe rođene prije vremena, što značajno otežava rad medicinskog osoblja ovog odsjeka, a s obzirom na tešku finansijsku situaciju u kojoj se nalazi bolnica, za nabavku inkubatora bila je pokrenuta humanitarna akcija, a svi koji željeli pomoći mogli su uplatiti sredstva na račun Udruženja ginekologa i perinatologa USK-a.

Ovu vijest o humanitarnoj akciji je po svemu sudeći saznao i Fahrudin Radončić koji je danas sa svog privatnog računa uplatio kompletan iznos u visini od 30.000 KM.

Godišnje na Odjelu ginekologije i akušerstva rodi se oko 2300 beba, od toga 6% beba treba dodatnu njegu zbog infekcija i preranog rođenja.

Stanje u zdravstvu na području Unsko-sanskog Kantona je katastrofalno, a u  isto vrijeme svjedoci smo  kako se u Zavodu zdravstvenog osiguranja USK-a svakodnevno vrše nova upošljavanja.  Najnovija  informacija koja kruži društvenim mrežama je ta da  Zavod zdravstvenog osiguranja USK  provodi postupak nabavke automobila u vrijednosti od 50.000 KM.

Logičnim se postavlja pitanje,  da li je Zavodu zdravstvenog osiguranja USK bitnije novo vozilo od života naših sugrađana? Zar ne bi Zavod zdravstvenog osiguranja USK trebao biti institucija koja se brine da gradjanima USK omoguci što bolji zdravstveni servis umjesto da troše novac poreznih obaveznika na nabavku novog vozila za potrebu uprave Zavoda zdravstvenog osiguranja USK?