Klub A SDA u Skupštini USK: Vlada USK pokazala da nema razvojne vizije već samo plan potrošnje

Na posljednjem zasjedanju Skupštine USK svi predloženi amandmani i zaključci Kluba zastupnika Stranke demokratske aktivnosti su odbijeni bez posebnog obrazloženja i bez rasprave.S obzirom da smatramo da je svaki od predloženih amandmana, vezan za rebalans ili Nacrt budžeta, od itekako velike važnosti, ovim putem želimo informisati javnost o čemu se radi.
 Budžet Ministarstva za pitanja boraca i RVI u zadnjih nekoliko godina s 8 miliona smanjen je na 3,5 miliona maraka iz čega je jasno da, ne samo da ta sredstva nisu ni izbliza dovoljna da se izmire potrebe boračkih populacija, već je jasno da je to očit rezultat koalicije vladajuće SDA i Laburista Fikreta Abdića.
Takođe, prezentira se da Zavod zdravstvenog osiguranja posluje uspješno i ostvaruje dobit i ima više financijskih sredstava nego ikada, a istovremeno zdravstvene institucije se guše u dugovima, Kantonalna bolnica podiže kredite i općenito, stanje u zdravstvu nikada nije bilo lošije.Za subvencije poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji zatražili smo povećanje na 4.885.000 maraka koje je odbijeno, iako Vlada nije ispunila ni svoju zakonsku obavezu da za ovu oblast predvidi i obezbijedi minimalno 6 miliona maraka. Ne treba sumnjati da će ovakav odnos naše poljoprivredne proizvođače u narednoj godini dodatno gurnuti u gubitke kojima su već izloženi.
 Ni amandman koji se odnosio na obezbjeđenje sredstava za kupovinu hladnjače Javnoj kuhinji Imaret nije usvojen, a poznato je da broj korisnika javne kuhinje u našem kantonu iz dana u dan raste. Nije podržano ni donošenje odluke o dječjem doplatku, kao ni sredstva za istu. Ovaj prijedlog Klub zastupnika A SDA neuspješno prezentira već dvije godine i smatramo da nema opravdanja za njegovo ne prihvatanje, kao i prihvatanje ostalih prijedloga koje smo nudili za poticaje populacijskoj politici.
Ovogodišnjim rebalansom budžeta, kao i Nacrtom budžeta za narednu godinu, Vlada USK je zorno pokazala da nema razvojnu viziju već plan potrošnje te da će nas ovakav način rada i politika sadašnje vlasti dovesti do dugoročne budžetske nestabilnosti i niza socijalnih problema koji su neizbježni s obzirom na nerealne planove povećanja plata i porast obaveza koja će u konačnosti dovesti kanton do potpunog bankrota.