Esencijalna lista “na ledu”: Ko su krajiški Demare, Ponziji,Medofi…

 

Ferdinand Waldo DemaraChristopher Rocancourt, Charles Ponzi,Frank Abagnal, Bernard Medof, Georg MacGregor, Victor Lustig..Ovo su imena nekih od najvećih svjetskih prevaranata svih vremena.

No, u jednoj sićušnoj “galaksiji” koja se  zove Unsko -sanski kanton (USK) neko vara građane i pacijente i  javnosti  servira različite  verzije priče  o esencijalnoj listi.

Ko je (su)  krajiški prevarant(i) u  poslu oko esencijalne liste?

Sada  se došlo  do zadnje uzengije, kako kaže ovdašnji žargon-ili jahati ili sjahati.

Javnosti se (konačno) obratio i predsjednik komisije Ministarstva zdravstva USK koja je sastavljala esencijalnu listu prim.dr. Rifet Čaušević. Izjavio čovjek jasno i glasno na maternjem jeziku  da je:

  • procedura  zakonito provedena 
  • da niko nije favoriziran
  • da su ispoštovani svi zahtjevi koji su propisani pravilnikom bez favoriziranja ili diskvalificiranja nekih farmaceutskih tvrtki 
I još nešto izuzetno  važno- predsjednik komisije dr. Čaušević potvrdio  je ono što  je i ministar zdravstva uporno tvrdio- vršeni su pritisci i na članove komisije i na ministra!

Zbog  malih tehničkih grešaka u obimnom poslu sastavljanje liste neko je  napravio slučaj i blokirao objavu esencijalne liste koju je Vlada USK usvojila 2. novembra.

Od tada  se u zgradi Vlade i kabinetu premijera  Huseina Rošića vodi  top secret akcija kako spriječiti  stupanje na snagu  nove usklađene  esencijalne liste koja je sve  proizvođače lijekova u BiH stavila u isti položaj.

Odgovori  se kriju  kod zbrkanog premijera Rošića  koji bi trebao  ne samo  javnosti, nego, moguće, i istražnim organima objasniti  sve u vezi opstrukcija  oko esencijalne liste koji kod svakog normalnog čovjeka izaziva mučninu i gađenje.

Svi pamte blijedi,  nervozni i besprijekorno zbunjeni  lik premijera dok je rumen u licu zamuckivao i pokušavao  da se “vadi” pred kamerom RTV USK objašnjavajući  zašto  45 dana drži esencijalnu listu kod sebe?

Jesmo li svi mi ludi,a on i “ekipa” normalni?

Jesu li krajiški pacijenti premijerovi pokusni kunići?

Ko je još sa njim “u igri”?

Kolika  je “nagrada” za projekat “esencijalna lista” na crnom političkom krajiškom tržištu?

To su samo neka od pitanja koja čekaju  odgovore.