Sumnja na uzimanje mita: Određen jednomjesečni pritvor kantonalnom inspektoru iz Bihaća

Općinski sud u Bihaću odredio je, na prijedlog Tužilaštva USK, jednomjesečni pritvor Amenaru Muratagiću, kantonalnom inspektoru rada zbog sumnje da je u više navrata uzimao mito.
Muratagića su jučer, na radnom mjestu, lišili slobode pripadnici MUP-a USK, a danas je predat na postupanje Tužilaštvu USK.

U toku dana, održano je ročište pred Općinskim sudom u Bihaću koji je potvrdio prijedlog Tužilaštva i izrekao mu mjeru pritvora u trajanju od mjesec dana.

Pripadnici MUP-a USK, po nalogu Tužilaštva USK, lišili su slobode Muratagića zbog postojanja sumnje da je kao službena osoba Kantonalne uprave za inspekcijske poslove USK – kantonalni inspektor rada za radne odnose, u vremenskom periodu od 2009. do 2015. godine, prilikom vršenja inspekcijskog nadzora kod privrednog subjekta iz Bosanske Krupe, u više navrata, primao dar u vidu novca i drugih oblika koristi, čime je, prema navodima Tužilaštva, počinio produženo krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi.

Muratagić je poznat javnosti od ranije, budući da je početkom ove godine hapšen u akciji “Registrator”, zajedno sa 12 uposlenika Službe za zapošljavanje USK.

U ovom predmetu tereti se da je kao službena osoba Kantonalne uprave za inspekcijske poslove USK – kantonalni inspektor rada za radne odnose, počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti.

U međuvremenu je u ovom predmetu podignuta optužnica protiv 13 osoba, između ostalog i Muratagića.