USK: BEZ USVAJANJA BUDŽETA PROCES DEPOLITIZACIJE POLICIJE SE OBUSTAVLJA

- MUP odnosno Policija USK u novu godinu trebala bi ući reorganizirana. Ministar policije, međutim, upozorio je danas da bi proces mogao biti zaustavljen ukoliko Skupština USK u petak ne izglasa budžet USK

Završena je  glavnina   aktivnosti na depolitizaciji policije USK. Značilo je to niz važnih koraka, od donošenja  izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima, do razdvajanja budžeta Policije i MUP. Ovaj krajnje ozbiljan posao trajao je oko četiri mjeseca koji je imao podršku Ureda visokog predstavnika te Ambasade SAD.
Razdvajanje Uprave od K MUP-a bila je glavna aktivnost s kojom je u protekla četiri mjeseca bio okupiran ministar Anel Ramić, a koji je iz tog razloga danas sazvao konferenciju za novinare. Prema njemu, odrađen je veliki posao koji će rezultirati depolitizacijom policije, odnosno uklanjanju  uticaja politike na rad policijskih službenika. Ono što sada predstoji je usvajanje razdvojenih budžeta MUP i Uprave policije i tu sada nastupa problem. Oba budžeta sastavni su dio kantonalnog budžeta koji bi se  u petak trebao naći pred poslanicima Skupštine. Ukoliko se ne usvoji, proces depolitizacije policije će morati obustaviti, kaže Ramić.

Neusvajanjem budžeta stvari se usložnjavanju i oko prijema  mladih policajaca koji se trenutno nalaze na Policijskoj akademji.

Prema prijedlogu,budžet MUP trebao bi iznositi 7, a Uprave policije 31 milion maraka, gdje je i glavnina uposlenika, a  što bi u četvrtak i formalno trebali  potpisati  ministar  i policijski  komesar. Podršku u tome imaju i od  Američke ambasade i Ureda visokog predstavnika  čiji je  službenik  danas posjetio K MUP. Za ministra nema dileme da se ovaj obiman i krajnje osjetljiv posao mora dovesti do kraja.

Kako će se Skupština odrediti o budžetu USK, ministar Ramić ne žele komentirati niti može na to, kaže, uticati. Ali, podsjeća da je zakonodavna vlast usvojila zakon koji je otvorio put ka implementaciji ovog složenog prcesa. Što se tiče ministra, on  je svoj dio posla završio.