ANALIZA: Zašto će SDA u Krajini izgubiti, a A SDA dobiti nekoliko zastupničkih pozicija u Skupštini USK-a na izborima 2018?

Preduga je lista pogrešnih poteza krajiške SDA, a posebno otkako je vodi Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede.

Istini za volju, nije stanje bilo ni puno bolje za vrijeme vladavine Seada Kadića, ali dolaskom Dedića na čelo, sada već bivše najjače stranke u Unsko-sanskom kantonu, status ovog političkog subjekta se uveliko pogoršao.

Najveći propusti urađeni su smjenom vlastite Vlade koju je predvodio SDA-ov premijer Izudin Saračević, koji se i nije baš mogao pohvaliti nekim velikim i promišljenim nastupima i političkim potezima, ali je, ruku na srce, kud i kamo bio bolji, kvalitetniji i spremniji za tu funkciju od sadašnjeg premijera Huseina Rošića, koji, osim što voli da glumi manekena i slika se na različitim lokacijama po Krajini koje i nemaju neku medijsku težinu, gotovo da i nema strategiju i plan rada Vlade koju predvodi višeod godinu dana.

Rošić, koji je uzgred rečeno puno kritikovao nekadašnjeg premijera USK Hamdiju Lipovaču i njegovu vladu, u mnogočemu je lošiji i nedoslijedniji nego njegovi prethodnici. Iako u posljednje vrijeme dobro pazi šta će, kada i gdje reći, premijer Rošić se ne može pohvaliti nekim jakim političkim bekgraundom. Iza njega je dosta trzavica i prepucavanja sa vlastitom strankom, što je sada dobrano naplatio premijerskom pozicijom. U vrijeme izbora sjetit će se oni koji znaju i koji su u to vrijeme bili dio kampanje SDA, da je 2014. godine naprasno napustao SDA-ov tim za predizbornu kampanju. Zatim, da je o bivšem premijeru Saračeviću koji dolazi iz njegove stranke, pričao uglavnom negativne stvari, te da je upravo za vrijeme Saračevića, prema tadašnjim Rošićevim tvrdnjama sam napustao poziciju savjetnika premijera, a prema navodima ljudi koji su bili oko Saračevića u to vrijeme, razrješen dužnosti savjetnika.

Njegov mentor i stranački šef Šemsudin Dedić je političar čiju karijeru nije potrebno puno komentirati. Dovoljno je kazati da je obnašao dužnost premijera vlade USK jedan mandat i da se ne može baš pohvaliti s time. A oduzelo bi puno vremena da navodimo sve njegove premijerske gafove. Krajiški novinari to dobro znaju, a znaju i prosvjetni radnici koji su u nekoliko navrata izlazili na javne proteste nezadovoljnim odnosom tadašnje vlade. O njegovoj ulozi u unutarstranačkim prepucavanjima i šteti koja je SDA stranci zbog toga nanesena u Krajini, da i ne govorimo.

Zašto su u analizi odabrana baš ova dva čovjeka? Zbog toga što su oni trenutno glavni i odogovorni za sve dublje tonjenje SDA Unsko-sanskog kantona i zbog toga bi morali znati da građani sve to dobro prate, ali i da prate i članovi stranke koju vode. Mnoštvo je budžetskih korisnika koji su SDA članovi a koji se zgražaju s političkim djelovanjem ova dva čovjeka. Dovoljno je samo spomenuti da trenutna Vlada USK opstaje samo i isključivo lošoj koaliciji u kojoj su sve pohlepniji DF USK i Laburisti Fikreta Abdića koji svako malo imaju nove zahtjeve kako bi produžili svoju vjernost Rošićevoj vladi.

Šta to u konačnici znači. Jednostavno je za izračunati, jer statistika i matematika su dvije nauke koje nikada ne griješe. Prema trenutnom raspoloženju građana, SDA bi zbog loše politike koju vode pojedinci u Krajini, vrlo lako mogla na izborima iduće godine da izgubi nekoliko mandata u Skupštini USK, koje bi najvjerovatnije mogla da preuzme A SDA stranka, koja je, po mišljenju mnogih, odlična alternativa SDA stranci, jer gaji duh bošnjaštva, kulture, vjere i tradicije u svom političkom diskursu.

[CBC show=”n” country=”ba”]


[/CBC]