Tužiocu Begiću u dva navrata predao 3.000 eura

Svjedok sarajevskog Kantonalnog tužilaštva je, na suđenju za primanje nagrade za trgovinu uticajem, izjavio da je tužiocu Idrizu Begiću u dva navrata predao novac koji je dobio od istražitelja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Salkan Džakulić je posvjedočio da mu se komšija Mevludin Hadžić žalio da je dobio optužnicu za šumsku krađu i da ne zna šta da radi. Svjedok mu je ponudio pomoć tako što će se raspitati kod optuženog Begića, a razlog zašto je to ponudio jeste loša materijalna situacija porodice Hadžić.

I prije ovoga, rekao je svjedok, Begić mu je pomagao u vezi s odgodom izdržavanja kazne, kao i s objedinjavanjem zatvorskih kazni.

U vezi sa slučajem “Hadžić” svjedok je kazao da je otišao kod Begića u kancelariju i on je tražio da mu donese optužnicu.

“Ukucao je podatke u kompjuter i rekao da ima svašta, ima uslova i da može dobiti dvije-tri godine zatvora. Pitao me ima li Hadžić rođaka vani da rade, što sam potvrdio. Rekao je Begić da će to pokušati da završi sa svojim saradnicima, ali će trebati platiti”, naveo je Džakulić.

Prisjetio se i da mu je kazao da je “nezgodna” tužiteljica koja vodi predmet i ne prima pare, ali da će pokušati da dobije uslovnu, a bilo je priče i o društveno korisnom radu.

Begić je, kako je izjavio svjedok, rekao da Hadžić treba dati 1.000 eura. Nakon što ga je kontaktirao, kazao je svjedok, Hadžić je rekao da nema te pare.

“Odlučili smo obojica da slučaj prijavimo SIPA-i. Zvao sam ured u Banjoj Luci, istražitelji su dva puta dolazili kod mene kući. Oni su donosili pare”, istaknuo je Džakulić i dodao da je poslije svaka radnja koju je poduzimao, odnosno sastanci s Begićem, bila pod prismotrom SIPA-e.

Sa optuženim se svjedok, kako je ispričao, sastao u bihaćkom restoranu “Paviljon”, te kada su izašli, u obližnjem parku mu je predao 1.000 eura koje je dobio od SIPA-e.

“Nije pitao ništa konkretno za pare, nego samo: ‘Jesi li donio?’ Kasnije je bila priča da će Hadžić dobiti poziv za izjašnjenje u Sudu u Cazinu i da kaže da nije kriv, da mu to javim”, rekao je svjedok.

S Begićem se kasnije dogovorio da mu preda i preostali dio novca – 2.000 eura – koji su mu istražitelji SIPA-e dali u automobilu, stavili u novčanik i kazali da ga izvlači s dva prsta jer su novčanice obilježene.

“Došao sam u Tužilaštvo, obukao jaknu koju su mi dali SIPA-ovci. Bio sam kod Begića u kancelariji desetak minuta. Kada sam izlazio, izvadio sam novac koji je Begić stavio u džep kaputića”, naglasio je Džakulić i dodao da ga je SIPA pretresala kada je izašao i vratila mu njegovu jaknu.

Begiću se na teret stavlja da je, kao tužilac u Bihaću, u periodu od oktobra do decembra 2016. godine od optuženog za šumsku krađu, nakon što ga je uvjerio da mu prijeti kazna zatvora, preko posrednika zahtijevao i primio novac u iznosu od 3.000 eura.

Na upit Odbrane zašto je, od svih izjava u istrazi, tek u izjavi koju je dao Tužilaštvu u martu ove godine naveo da je Begić rekao: “Do Sarajeva ćemo ići ako treba, u Bihaću nije preporučljivo”, svjedok je odgovorio da je bilo svakakvih priča, pa i ta da će ići u Sarajevo.

Svjedok se nije mogao sjetiti ni da li je Begića, tadašnjeg tužioca Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, o Hadžićevom problemu obavijestio telefonom ili su se sreli u blizini Tužilaštva. Tvrdi da nisu tačni navodi Hadžića da je od njega uzeo 1.500 maraka, te da je spreman ići i na suočenje s njim.

Nastavak suđenja bit će naknadno zakazan.