Održana vanredna sjednica Štaba Civilne zaštite Grada Bihaća

Na zahtjev bihaćkog gradonačelnika Šuhreta Fazlića jutros je održana vanredna sjednica Štaba Civilne zaštite Grada Bihaća na kojoj se raspravljalo o aktuelnoj situaciji u gradu u svijetlu vremenskih neprilika i jakog vjetra koji je prouzrokovao materijalne štete na stambenim i pomoćnim objektima širom grada.
Kako je istaknuto i pored velikih materijalnih šteta, ne postoje zakonski uslovi za proglašenje elementarne nepogode, te je usvojen zaključak da gradonačelnik Bihaća izdvoji sredstva za hitne intervencije i pomoć najugroženijim porodicama.

” Osigurati ćemo i interventna sredstva za Stanoupravu kako bi se sanirala šteta za objektima kolektivnog stanovanja, a zadužiti ćemo i predsjednike mjesnih zajednica u kojima je evidentirana najveća šteta da izvrše popis onih najugroženijih porodica koji su u stanju socijalne potrebe kako bi smo već danas hitno reagovali i pomogli prije najavljenih kišnih padavina. Naravno uporedo sa ovom aktivnošću mi ćemo popisati svu prijavljenu štetu i vidjeti može li se i kako pomoć u sanaciji “- kazao je gradonačelnik Fazlić.

Kada je u pitanju rad svih institucija i ustanova od značaja za grad Bihać, u protekla 24 sata zabilježeno je 11 intervencija vatrogasaca na uklanjanju srušenih stabala, krovova i gašenju zapaljenih dimnjaka, dok je policija imala 23 intervencije koje su se odnosile na prijavljene štete od jakog vjetra.

Kada je u pitanju opskrba građana sa pitkom vodom, izvorište Klokot trenutno je bez električne energije i ukoliko kvar ne bude popravljen do podneva, uslijediti će prekid isporuke pitke vode građanima Bihaća.
Što se tiče jakog vjetra u Bihaću je jučer oko 18:30 sati zabiljećžen najjači udar vjetra brzine 85 km/h