Načelnici i gradonačelnici zajednički prema višim nivoima vlasti

Petorica krajiških gradonačelnika i načelnika poslali su poruku javnosti da će se zajedno u narednom periodu zalagati za ravnopravnost gradova i općina USK-a unutar F BiH

Gradonačelnici Bihaća i Cazina, te načelnici Općina Bosanska Krupa, Bužim i Bosanski Petrovac potpisali su danas u Bihaću Izjavu  o zajedničkom djelovanju prema višim nivoima vlasti. Radi se o kontinuiraniim aktivnostima  prvih ljudi  općina i gradova u kojima u prvi plan stavljaju  ravnopravnost unutar Federacije, prije svega kada je u pitanju ravnomjeran razvoj.

Potpisujući izjavu, pet krajiških gradonačelnika i načelnika poslali su  poruku javnosti da će se zajedno u narednom  periodu zalagati za ravnopravnost gradova i općina USK-a unutar F BiH. To se prije svega odnosi  na  njihov ravnomjeran razvoj u odnosu na druge lokalne sredine u BiH i  jednaku dostupnost resursa i pravilniju raspodjelu javnih prihoda, kaže Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina.

Dodaje kako se raspodjela sredstava vrši  po čudnim kriterijima, navodeći primjer ekoloških naknada, gdje jedan ili nijedan projekat iz pojedinih općina prošao, dok su svi ostali projekti otišli u dvije općine USK-a. Načelnici i gradonačelnici su stava da  postoje pretpostavke da ovaj kanton bude prvi u Federaciji, a ne na začelju.

Rečeno je također  da su sredstva za poduzetničke zone  potrošena netransparentno, te je izražena sumnja na nezakonito trošenje sredstava iz pretvorbe poljoprivrednog u građevinsko zemljište.