Kladuščanka Hana Galijašević proglašena učenikom Evrope

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, u Mostaru je danas održana svečanost dodjele priznanja i novčanih nagrada od 450 KM i 550 KM za 54 najbolja učenika i učenice osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH u školskoj 2016/2017. godini.

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, u Mostaru je danas održana svečanost dodjele priznanja i novčanih nagrada od 450 KM i 550 KM za 54 najbolja učenika i učenice osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH u školskoj 2016/2017. godini.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović je u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru prilikom svečanosti istaknula da joj je zadovoljstvo prisustvovati ceremoniji dodjele priznanja za 54 najbolja učenika iz Federacije BiH, gdje nisu važne samo novčane nagrade nego i nagrade koje se tiču njihovog akademskog usavršavanja.

– Danas sudjelujemo u nagrađivanju truda, marljivog rada, entuzijazma i naravno želje da se u svojoj zemlji postignu što bolji uspjesi i za dobrobit cijeloga društva Bosne i Hercegovine, kazala je Dilberović.

Ono što je danas najvažnije, kako ističe, jeste da su se okupila 54 najbolja učenika i učenice iz osnovnih i srednjih škola na području cijele Federacije BiH. Kriteriji su bili jasni kao i prethodnih godina, a kako Dilberović naglašava nije se cijenilo samo akademsko postignuće jer se smatra da omladinac ili omladinka mora imati jedan holistički pristup, ne samo učenju nego i moralnim vrijednostima, te biti društveno angažiran kroz volonterski rad ili neke izvannastavne aktivnosti.

– Zadovoljstvo mi je reći da je veliki broj učenika i najbolji učenici, učenici generacija iz škola iz kojih dolaze. Oni su se istakli ne samo kroz takmičenja iz redovitih predmeta nego imamo učenike i učenice koji su postigli zapažene rezultate u brojnim takmičenjima i pokazali da postoji i naučna zainteresiranost mladih na području Federacije BiH. Naše zadovoljstvo je da ih možemo na ovako skroman način podržati i ove godine i nadam se da će Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke nastaviti da nagrađuje najbolje učenike. Oni su temelj ovoga društva, zaključila je Dilberović.

Sara Šarenkapa učenica Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu ističe kako joj je velika čast što predstavlja svoju školu na svečanosti koja je organizirana za najbolje učenike u Federaciji BiH. -Drago mi je da mogu predstaviti školu koja je malo zapostavljenija od drugih i da pokažem da imamo mogućnosti i talenta da budemo čak i bolji od ostalih, kazala je nagrađena Sarajka koja se pored umjetničkih aktivnosti u školi bavi i baletom. Ističe da jako puno ulaže u kulturu i kako joj je jako stalo da uspije, posebice zato što kako je naglasila što kultura trenutno i nije najbitnija u njezinom gradu. Puno truda za nagradu uložila je i Nina Petković koja iz četvrtog razreda Srednje strojarske škole „Fausta Vrančića“ i Srednje glazbene škole „Ivana Plemenitog Zajeca“ u Mostaru, a nagradu smatra lijepom završnicom jednog razdoblja života.

– Stvarno sam sretna i ovo je zaista neka lijepa gesta za kraj nakon velikog truda i rada, kazala je nagrađena Mostarka koja je ujedno i nositeljica titule tinejdžerica BiH. Hana Galijašević učenica četvrtog razreda Gimnazije u Velikoj Kladuši koja je ove godine proglašena učesnikom Europe i osvojila prvo mjesto iz općeg znanja među 800 učesnika u Atini ističe da joj je nagrada u domovini veoma značajna. No, kako ističe studirat će tamo gdje joj se pruži najbolje obrazovanje.

– Da li će se Bosna i Hercegovina odlučiti da postane ta zemlja koja će mene primiti to je definitivno na njoj, a ja tražim kvalitetno obrazovanje i nešto što će mene zadovoljiti u smislu nauke i istraživanja i poboljšanja same sebe. Ja se nadam da će to biti prilika u BiH, ali ako ne svijet isto zove, zaključila je nagrađena učenica iz Velika Kladuše. Iz svakog kantona su nagrađena po tri učenika iz osnovne škole sa po 450 KM i po tri učenika iz srednje škole sa po 550 KM osim iz Zapadnohercegovačkog kantona koji nije sudjelovao u programu.