Bihaćki Vodovod dobio je najsavremenije uređaje za detekciju kvarova na vodovodnoj mreži

Oprema koja će omogućiti lakšu detekciju kvarova i curenja u cijevima u vrijednosti od oko 30.000 maraka obezbjedjila je Švicarska Vlada kroz MEG projekat.
Dio sredstava od 5.000 KM obezbjedio je grad Bihać, kao partner u ovom dugoročnom projektu.
„ MEG projekat je inicijativa Švicarske Vlade, finansiran od Švicarske Vlade koji implementira UNDP u BiH u 18 opština. Konkretno UNDP ured u Bihaću se bavi 9 općina sjevero-zapadne BiH .U sklopu MEG projekta donirali smo odredjenu opremu u iznosu od nekih 28.000KM. Radi se uglavnom o opremi koja služi za smanjenje gubitaka i za traženje i otklanjanje kvarova na vodovodnoj mreži kako bi smo pomogli da vodovodna preduzeća svoje poslovanje dovedu u neki ekonomski efikasniji nivo“, kaže Damir Muslić iz UNDP ureda u Bihaću.
Pucanje cijevi i havarija na vodovodnoj mreži česta su pojava pa su čak 52% od ukupno isporučene vode završi negdje u zemlji. Kvar je bilo teško pronaći a samim tim i riješiti problem. Sada bi sve trebalo da bude mnogo brže.
„To su ogromni gubitci koje ne može nositi niti jedno vodovodno preduzeće, pogotovo Vodovod Bihać.Kroz ovaj projkat dobili smo dio opreme kšto će nam omogućiti da se ti gubitci i kvarovi na mreži koji se dešavaju bna nivou grada lociraju,pronadju,te da se smanji bezpotrebno kopanje naših cesta, da se smanji bezpotrebno kopanje i probijanje rokova. Krajnji cilj je smnjiti gubitke koji u ovom trenutku iznose čak 52%“, ističe Damir Felić, direktor JP „Vodovod „ Bihać.
Nabavka nove opreme zahtjevat će i obuku za upravljanje istom. Edukacija će uz pomoć konsultantskih firmi biti provedena u narednih mjesec dana. Stavljanjem iste u funkciju riješit će se višegodišnji problem gubitaka a samim tim i puno bolje polovanje ovog javnog preduzeća.