BIHAĆ: Olujni vjetar čupao stabla i skidao krovove kuća

Bihaćka naselja Srbljani i Jezero, pretrpjela su tokom noći značajne štete uzrokovane olujnim južnim vjetrom, koji je zapuhao sinoć u večernjim satima.

Kako javlja Edin Zeljković, reporter Radio Bihaća sa Srbljanskog platoa, nema gotovo niti jednog čvrstog objekta, bilo da se radi o kući ili pomoćnom objektu – šupi, štali garaži, a da nije pretrpio štetu. Kako procjenjuje, 70% krovova na kućama je oštećeno, a gotovo svaka kuća koja je pokrivena crijepom, pretrpjela je štetu.

Na objektu sportske dvorane, koja se gradi pored osnovne škole u Jezeru, doslovno su srušena dva bočna zida, čime je zgrada izgubila na stabilnosti, pa postoji opasnost od rušenja i druga dva zida.

Nijaz Malkoč, predsjednik MZ Srbljani, kaže da je oluja počela sinoć oko 17 sati. Srećom, kako kaže, bila je velika količina snijega, pa u početku nije bilo velikih šteta. Građani su počeli prijavljivati štete od 3 sata ujutro.

Naš reporter sa terena prenosi da povrijeđenih zasad nema. O svemu je obaviještena Civilna zaštita i gradonačelnik Šuhret Fazlić. Velike su štete i na dalekovodima, tako da su naselja Srbljani i Jezero trenutno bez napajanja električnom energijom.

Da je Srbljanski plato sinoć pogodio zasita vjetar orkanske jačine, najbolje ilustrira podatak da je jedan limeni krov dužine preko 500 m, odnesen sa pomoćnog objekta 1.500 m dalje. Oštećeno je i nekoliko automobila.

Predsjednik MZ Srbljani Nijaz Malkoč štete poredi sa onima koje su nastale u ratu. Kako prenosi naš reporter iz razgovora sa Husnijom Makočem, 75-godišnjim stanovnikom Srbljana, sličan vjetar je puhao daleke 1965. godine i tad je nanio velike štete.

/radiobihac.com

[CBC show=”n” country=”ba”]


[/CBC]