Roditelji očajni: Editin i Selmin slučaj prate još samo porodice i prijatelji

  Već 10 mjeseci traje suđenje Sanjinu Sefiću kojeg se tereti za smrt Selme Agić i Edite Malkoč koje je automobilom udario vozeći brzinom od 100 kilometara na sat u Sarajevu. Ročišta su obilježili advokati koji kasne ili se uopće ne pojave, odgađanja, uvrede i psovke koje svjedocima upućuju članovi porodice Sefić te suze i bol porodica poginulih djevojaka.

   Danas bi trebalo biti održano još jedno ročište u ponovljenom postupku, kada će vještak iznijeti dokazni materijal i ponovo predočiti rezultate DNK analize. Svako novo ročište i ponovno slušanje priče u kojoj se opisuje na koji način su poginula dva anđela, produbljuje bol porodica Malkoč i Agić, ali očevi Enes Malkoč i Amir Agić dostojanstveno odslušaju svako ročište s nadom da će se ovaj proces što prije okončati, a krivac biti osuđen.

  “Sada je cijeli postupak ubrzan, a između prethodna dva ročišta pauza je bila 29 dana. Oteglo se sve do bola, samo zamislite kako nam je slušati ponovo sve. Supruge su nam imale psihičko vještačenje, bilo je veoma teško. Moja supruga je nakon toga dobila povišen pritisak i još nije došla sebi. Ali izdržat ćemo i borit ćemo se do kraja”, rekao nam je Selmin otac Amir.

  Ističe kako bi sve bilo drugačije kada bi i druga strana pokazala malo dostojanstva i da je sam početak bio drugačiji, odnosno da Sanjin Sefić nije pobjegao i krio se danima.

  “Ne možeš blatiti nekog drugog da bi branio onoga ko je kriv. Ne mogu da shvatim ponašanje u sudnici gdje advokati kasne, a članovi porodice Sefić psuju vještacima i vrijeđaju svjedoke. Mi saburamo i šutimo, ali teško je”, kazao je.

  Posebno ih boli činjenica da je interes javnosti za ovaj slučaj “splasnuo” i strahuju od konačnog ishoda. Agić kaže kako sada ročišta prati samo jedan posto javnosti te da ga boli što su političari važniji od svih stradalih u ovakvim nesrećama.

  “Na ročištima budemo samo Enes, ja i naši prijatelji te poneki novinar. Advokati kasne na ročišta, nekada se nisu ni pojavljivali, a viđali smo ih u sudu pred ročište. Prave nas budalama, lažu i petljaju. Niko nas nikada nije pitao kako dođemo i možemo li. Enes na dan ročišta ustane u pola jedan ujutro kako bi došao iz Krupe i vrati se kući oko ponoći. Ne moramo mi prisustvovati, ali to su naša djeca, a oni se igraju”, kazao je.

  Podsjetimo, nakon što su tri ročišta zaredom otkazana, sud je naložio da postupak počne iznova jer je proteklo više od 30 dana od posljednjeg održanog ročišta u ovom predmetu, Svi svjedoci, među kojima su i članovi porodice stradalih djevojaka, i vještaci ponovo su pozvani i ponovo su morali davati iskaze koje su već jednom dali. Neozbiljnost advokata koji se nisu pojavljivali, ili nepoštivanje suda članova porodice Sefić, nikada nisu sankcionisani.

  Optužnica Sanjina Sefića tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, Golfom 6, krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu, usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće. Optužnicom su obuhvaćeni i Sanjinova sestra Sara Sefić, kao i Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić, koje se tereti za pomaganje počinitelju nakon izvršenja krivičnog djela.