UVOĐENJE DIGITALNIH VINJETA ZA AUSTRIJSKE AUTOCESTE

Austrijski auto-touring klub (ÖAMTC) obavještava vozače o uvođenju novog sistema digitalnih vinjeta za  autoceste u Austriji.

Od 01. decembra/prosinca 2017.g. korisnicima austrijskih autocesta će, pored već postojećih vinjeta u formi naljepnica, biti na raspolaganju i digitalne vinjete. Cijene i period važenja digitalnih vinjeta i vinjeta -naljepnica će biti potpuno iste.

U početnom periodu korištenja, a vezano za pravnu regulativu koja se tiče prava potrošača, digitalna vinjeta mora biti kupljena najmanje 18 dana prije no što postane važeća, tako se digitalne vinjete koje će postati validne 01.12.2017.g. moraju kupiti online na dan 13.11.2017.g.

Od sredine 2018.g., digitalne vinjete koje postaju važeće sa danom online kupovine, moći će se nabaviti putem ÖAMTC-ovih prodajnih kanala, stoga se svim turistima koji će u narednih nekoliko mjeseci voziti austrijskim autocestama savjetuje da u tom periodu i dalje koriste vinjete-naljepnice.

Osnovna referenca za kupovinu digitalnih vinjeta bit će broj registracijskih tablica, a sve dodatne informacije o digitalnom sistemu naplate cestarine možete saznati putem linka: https://www.asfinag.at/toll/vignette/digital-vignette/

[CBC show=”n” country=”ba”]


[/CBC]