HAOS U KO SDA USK : “Ne zna lijeva šta joj radi desna”

Na prošloj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona pokrenute su inicijative za razrješenje dvojice ministara iz SBB-a i imenovanje vršilaca dužnosti. No, do toga nije došlo jer nije postojala većina koja bi to izglasala. Tako će Muhamed Ramić i Jasmin Burnić ostati na poziciji ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta, odnosno za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK.

Nagomilani problemi

Većine nije bilo zato što je čak više od pola Kluba SDA ostalo suzdržano!? Podsjetimo, SBB se nakon poziva predsjednika SDA Bakira Izetbegovića odlučio povući iz koalicije te napustiti sve funkcije, uključujući i ministarske.

Predsjednik Kluba poslanika SBB-a u Skupštini USK Admir Mušanović kazao je za „Avaz“ da su dva ministra ove stranke ostavke podnijela još prošle sedmice te da su one jučer stavljene na dnevni red.

– Prilikom glasanja za smjenu SBB-ovih ministara samo je 12 bilo za, od čega četiri poslanika SDA, dok je njih šest bilo suzdržano. Naši ministri svoje su ostavke podnijeli nakon poziva Bakira Izetbegovića, ali očigledno da se ni oni među sobom nisu dogovorili da li zaista žele da SBB izađe iz vlasti – kazao je Mušanović.

Nakon ove tačke Skupština Unsko-sanskog kantona odobrila je kreditno zaduženje Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću u iznosu od 13 miliona KM, čime će se riješiti dio nagomilanih problema ove ustanove te spriječiti njena blokada.

Inače, nakon sjednice Kantonalni odbor SBB-a USK uputio je saopćenje za javnost u kojem je istaknuto da su ministri ove stranke podnijeli ostavke, ali da to SDA nije prihvatila.

Izbjeći sapunice

– Razrješenja je predložio predsjednik Kluba Bošnjaka i član SDA Damir Hodžić, a njegove kolege iz SDA nisu podržale taj prijedlog. Kada je riječ o našem stavu i podršci Vladi USK, tu su stvari jasne, ne podržavamo Vladu Rošić Huseina, pozivamo ga da čim prije podnese ostavku kako bi se izbjegle ovakve sapunice u Skupštini USK – saopćeno je iz KO SBB-a USK.