Pušten web portal „Peti korpus“ koji će kroz objavljivanje ratnih fotografija, video materijala, novinskih isječaka te intervjua čuvati sjećanje na herojsku borbu 5..korpusa.

Ovih je dana u rad pušten web portal „Peti korpus“ koji će kroz objavljivanje ratnih fotografija, video materijala, novinskih isječaka te intervjua čuvati sjećanje na herojsku borbu 5 .korpusa.

Web portal “Peti korpus” prema riječima idejnog tvorca Ekrema Halilagića, bivšeg pripadnika Patriotske lige, Teritorijalne odbrane i Armije BiH, a danas snimatelja RTVUSK izrastao je iz Fb grupe Bihać ratne fotogrtafije. U početku su obavljivane fotografije boraca s područja grada Bihaća. Međutim kako su svakodnevno pristizao materijal ali i upiti za ratne fotografije pripadnika različitih jedinica i brigada objave su se proširile na cijeli tadašnji Bihaćki Okrug i sve jedinice 5.korpusa. Koliko je velika zainteresirnaost javnosti za ratnu tematiku potvrđuje činjenica da grupa trenutno broji 13 000 članova i više od 30000 lajkova i komentara na mjesečnoj bazi.

U vremenu kada na području USK-a nemamo Muzej 5.korpusa, a svega nekoliko brigada i općina imaju Spomen sobu za svaku su pohvalu projekti poput Fb grupe ratne fotografije i web portala 5.korpus, posebno zbog činjenica da egzistiraju isključivo na volonterskoj osnovi. Halilagić, sve svoje slobodno vrijeme provodi prikupljajući ratnu građu koju želi podjeliti sa svojim sugrađanima jer ne želi da se uništi sjećanje na herojsku borbu 5.korpusa.

Lp