Novi pokušaj obmane u režiji KO SDA USK ili samo slučajni “tipfeler” ???

Naime, ječer  je održana 125. sjednice Vlade FBiH, a na službenoj stranici Vlade FBiH u izvještaju stoji:

Prihvativši informaciju o potrebi elektrifikacije Unske pruge na dionici Bihać – Blatina, Vlada FBiH je zadužila Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Federalno ministarstvo finansija da prilikom izrade prijedloga izmjena i dopuna Budžeta FBiH za 2017. godinu planiraju sredstva od 2.300.000 KM potrebnih za ovaj projekat. Njegovim okončanjem bili bi stvoreni uslovi za uvođenje putničke linije Sarajevo – Bihać i to Talgo garniturom koja već sada dolazi do Banje Luke. Time bi, također, bili smanjeni troškovi prevoza u željezničkom saobraćaju jer bi se obavljao elektro vučom. Prema studijama transporta, Unska pruga je nezamjenjiva za značajne količine roba i putnika do i od jadranskih luka Zadar, Šibenik i Split, pa treba usmjeravati napore za njeno obnavljanje.

Dakle, Vlada je danas zadužila dva ministarstva da prilikom izmjena Budžeta za 2017. godinu koja je na isteku PLANIRA sredstva za Unsku prugu – elektrifikaciju.

Dakle, realno kada se o ovom razgovara, ovo bi trebalo biti ako ministarstva urade ovo što ih je Vlada zadužila i uz to takav rebalans dobije podršku u Domovima Parlamenta FBiH.

Ovu današnju informaciju danas su pokušali prigrabiti pojedini Krajišnici koji trenutno predstavljaju Krajinu u Sarajevu, parlamentarci (Kamber, Bašagić, Mulalić Topčagić i Kurić), ministar (Dedić) i premijer Krajine (Rošić), informacija koja je tek još jedno puko obećanje Sarajeva i Krajišnici više ne vjeruju u to.

Međutim, svima nam je poznata priča oko elektrifikacije Unske pruge, negdje nam u glavi “zvone zaključci” oko Unske pruge i Parlamenta FBiH.

I bilo tko, iole informatički pismen na najpoznatijem pretraživaču “Google” ukuca četiri ključne riječi: parlament fbih unska pruga i dobije prvi link na sarajevskom portalu klix.ba, vijest agencije FENA koja mjerodavnija od svih nas lokalnih medija kupljenih ili ne.

FENA je tada objavila vijest (16. maj 2017. godine):

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, nakon što je na današnjoj sjednici odobrio izvještaj o poslovanju preduzeća Željeznice FBiH u 2015. godini, izglasao je i zaključak koji nalaže Federalnoj vladi da osigura novac za elektrifikaciju Unske pruge u dijelu od Bihaća preko Bosanske Krupe do Bosanskog Novog.

Ovaj zaključak inicirala je poslanica Saveza za bolju budućnost BiH Azra Hadžić, porijeklom iz Bosanske Krajine, a tokom rasprave, deklarativno su se naročito saglasili i drugi poslanici iz ovog dijela BiH bez obzira na to kojoj stranci pripadaju.

Većinom glasova je podržan još jedan zaključak o Unskoj pruzi čiji su predlagači trojica poslanika Stranke demokratske akcije Kasim Mulalić, Esad Bašagić i Asim Kamber. Njihov je prijedlog da novac za elektrifikaciju pruge osigura preduzeće Željeznice FBiH.

O zaključcima ovih članova Predstavničkog doma, kao i poslanice Hadžić, glasano je i pored toga što je direktor Željeznica FBiH Enis Džafić, koji je poslanicima obrazložio izvještaj za 2015., rekao da je već planirano i raspisivanje tendera za radove na elektrifikaciji Unske pruge, koji, po njegovim riječima, mogu početi tokom 2017. godine.

Dakle, Federalni parlament je u maju ove godine izglasao zaključak koji Vladi premijera Novalića NALAŽE ovo što su danas uradili. Oni koji poznaju funkcioniranje zakonodavne i izvršne vlasti znaju “ko kosi ko vodu nosi” kako se “narodski” kaže.

U vijesti koju je objavila FENA stoji ko je inicirao ovaj zaključak kojeg je Vlada danas realizirala ili krenula ka realizaciji istog.

Također stoji i kakav zaključak je predložen od strane trojice poslanika iz Krajine, a nažalost sredstva očigledno osigurava Vlada kroz izmjene Budžeta, a ne željeznice FBiH, što na koncu i nije bitno, ali je bitna istina prije svega.

Uz to, jučer je prilikom EBRD zaduženja za projekte vodovoda lokalnih zajednica u FBiH na vanrednoj sjednici parlamenta Novalić “pritisnut” od strane dva zastupnika iz Krajine (A SDA), pa postoji vjerovatnoća i da je Fadil zbog toga nakon pet mjeseci čekanja ovo pitanje stavio na dnevni red Vlade.

Nakon svega navedenog iz KO SAD USK na svojoj zvaničnoj facebook stranici objavljuje članak preuzet sa portala “krejina.ba” uz tekst :

“Vlada FBiH na danasnjoj sjednici donijela odluku o izdvajanju 23 miliona KM za elektrifikaciju unske pruge.”

Na kraju, dali je ovo novi pokušaj obname javnosti u režiji KO SDA USK ili samo slučajni “tipfeler”, jer napisan je iznos od  23 miliona umjesto 2,3 miliona KM? Zatim, koliko veze sa realizacijom zaključaka Parlamenta FBiH od strane Vlade FBiH ima premijer USK, ministar poljoprivrede FBiH, prosudite sami …