Emdžad Galijašević poklanjao državnu imovinu

Neki od zakupaca su od početka znali da je vlasništvo Bihaćkih trgovina nad zgradom u centru grada upitno

Stanari zgrade u centru Bihaća, koja je nedavno bila predmet izuzimanja, potpisali su nove ugovore o zakupu prostorija i sada će uplate kirija vršiti na poseban podračun Federalne agencije, potvrdio nam je zlatar Tenzil Šehić.

Podsjetimo, Agencija za upravljanje oduzetom imovinom Federacije BiH prošle sedmice izuzela je zgradu na križanju Ulice kralja Tvrtka i Gazi Husrev-begove ulice u Bihaću, postupajući po privremenoj mjeri koju je, nakon novih saznanja u istrazi pokrenutoj protiv bivšeg gradonačelnika Emdžada Galijaševića, zatražilo Tužiteljstvo Unsko-sanskog kantona.

Glasanje iz 2014.

Kako nam je potvrđeno u Tužilaštvu USK-a, ovu zgradu je bivši gradonačelnik Emdžad Galijašević 2014. nezakonito dodijelio poduzeću Bihaćke trgovine u vlasništvu Edina Dedića.

Također, zgrada je predmet krivičnog djela, međutim nije objašnjeno na koji način je bivši gradonačelnik pogodovao Bihaćkim trgovinama i Edinu Dediću, koji je tada bio vijećnik u Općinskom vijeću. Naime, bivši vijećnici se sjećaju da je na sjednici Vijeća ova odluka donesena nezakonito.

– Bihaćke trgovine su dugo bile u sporu sa Općinom (sada Grad, op.a), tražeći objekte koji nisu bili predmet njihove privatizacije, sve dok Vrhovni sud FBiH nije odbacio njihov zahtjev. Tada se dolaskom SDA na vlast njima pogodovalo, pa je lično gradonačelnik Galijašević na sjednici zastupao prijedlog po kojem su Bihaćke trgovine ipak oštećene i da im Općina treba nadoknaditi štetu tako što će im dati sporni objekat, koji čak nije ni gradski nego državni, kazao nam je naš izvor.

Opozicija je tada sporila glasanje na Vijeću, jer je za prepis objekta glasao i vijećnik SDA Edin Dedić, koji je vlasnik Bihaćkih trgovina, čime se našao u sukobu interesa.

No, ipak je izglasano da se imovina dodijeli Bihaćkim trgovinama, čime se po ko zna koji put potvrdilo da općinska i gradska vijeća mogu donijeti i nezakonitu odluku čijom provedbom oni ne snose nikakvu odgovornost.

Tadašnji dopredsjedavajući Vijeća Željko Mirković Grga iz SDP-a je pozivan i u Tužilaštvo da da izjavu. On nam je kazao da je bio protiv takve odluke, ali da se ne sjeća ko je sve uz SDA glasao za nju, jer je sjednica održana prije tri godine.

Inače, istraga protiv Emdžada Galijaševića još traje. Općinski sud u Bihaću je još 24. oktobra 2016. donio Rješenje kojim se određuje privremena mjera osiguranja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, odnosno otuđenja ili opterećenja i stvarnih prava na nekretninu. Tada se radilo o objektima porodice Galijašević: kući u Harmanskoj ulici bb Bihać i stanu u Krupskoj. Odluka je odmah provedena, te uknjižena u zemljišnoknjižne i katastarske knjige, na što se žalio advokat Ilijas Midžić, koji zastupa Galijaševića.

Uskoro optužnica

Galijašević se tereti za primanje mita od 10.000 maraka od vlasnika firme Sanny Boy, prilikom čega su ih istražioci lišili slobode.

– Uvijek se nešto novo dešava, a nikada da se podigne optužnica, kazao nam je advokat Midžić.

Tužilac koji vodi predmet Adnan Tulić ističe da je optužnica u pripremi i da će je vrlo brzo podići. Što se tiče nedavno izuzete imovine iz krivičnog djela, Tulić nam govori da će nastaviti tako činiti i dalje, gdje god je pričinjena šteta državi.

Gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića ne čudi izuzimanje imovine u Bihaću, a sa vlasnicima Bihaćkih trgovina od ranije ima sporove zbog bespravne gradnje.

Čak ni svi podstanari u nedavno izuzetoj zgradi nisu plaćali kirije Bihaćkim trgovinama, znajući da tu posla nisu čista.

– Dok su drugi plaćali kiriju Ilma trgovinama, ja sam sa njima bio u sporu i plaćao sam kiriju Gradu, sve dok Agencija nije preuzela zgradu, priča nam Zlatar Šehić.

O visini kirija ništa se ne govori, a nezvanično se priča da su Bihaćke trgovine imale namjeru izvršiti prenamjenu objekta, te su podizali cijene kirija zakupcima da bi ih na taj način otjerali. Kirija koju će sada plaćati na posebni podračun Agencije trebala bi biti mnogo realnija.

/oslobođenje