Šok u Austriji: Nakon što je nožem izbo Kladuščanku Zumretu, vlasti u BiH pustile Fadila Šarića

Slučaj Fadila S. ponovo je šokirao Austriju. Podsjetimo, nakon što je 36-godišnji državljanin BiH početkom oktobra u Welsu više puta nožem izbo bivšu životnu partnerku Zumretu C., pobjegao je njenim Audijem TT.

Zumreta C. (49) zadobila je ozbiljne povrede, ali su joj ljekari uspjeli spasiti život.Fadil S., za kojeg austrijski mediji navode da je više puta osuđivan, pobjegao je u BiH i tamo se prijavio policiji.

Austrijski Krone Zeitung u nedjelju je donio šokantnu vijest da bh. vlasti nisu uhapsile Fadila S. Razlog: U Austriji nije izdata potjernica, pa bh. vlasti nisu imale pravne osnove za hapšenjem Fadila.

Kancelarija javnog tužilaštva Wels u nedjelju je potvrdila da nije izdala nalog za hapšenje osumnjičenika iz BiH.

“Postojala je samo naredba o pritvoru i EU nalog za hapšenje. Bh. vlasti imaju diskreciono pravo da odluče hoće li uhapsiti ili ne osumnjičenika. Nisu ga uhapsili, ali nisu ni oslobodili. Mora biti na raspolaganju policiji na tačno određenoj adresi”, rekla je Birgit Ahamer, glasnogovornica tužilaštva u Welsu.

Prema saznanjima austrijskih vlasti Fadil S. obreo se u svojoj domovini tri dana nakon zločina. Sada je potrebno razjasniti da li će Austrija podnijeti zahtjev za izručenjem ili zatražiti od bh. pravosuđa da preuzme krivično gonjenje.