Predsjedavajući Predsjedništva BiH u posjeti USK

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović boravio je danas u posjeti Unsko-sanskom kantonu .

Predsjedavajući Čović, u Bihaću se sastao sa premijerom Kantona Huseinom Rošićem i članovima Vlade USK.

Premijer Rošić informisao je Predsjedavajućeg Predsjedništva o situaciji na području ovog Kantona te ga zamolio da se svojim autoritetom zauzme za pravedniju raspodjele prihoda prema kantonima na višim razinama vlasti, te zastupljenost razvojnih projekata.

Riječi je bilo i o euroatlanskom putu BiH, odnosno kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU. Popuna Upitnika jedna je dvije stavke vezane za kantonalni nivo a upravo je USK prvi kanton u Federaciji koji je tu obavezu ispunio, istaknuo je mr. Rošić.

Dr. Čović je ovom prilikom istakao kako je neophodno ojačati saradnju svih nivoa vlasti u BiH, s ciljem napretka na putu EU integracija. Njegove posjete kantonima imaju za cilj da osobno stekne sliku stanja na svim područjima kako bi iduće sedmice u Briselu sa visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i bezbjednost Federicom Mogherini razgovarao na spomenute teme.

– Budemo li uvjete doveli pred kraj na svim nivoima, ispunili smo osnovne uvjete da dobijemo kandidatski status. To će pokazati političku ozbiljnost, naglasio je Predsjedavajući Predsjedništva.

Konkretno, kad je u pitanju USK dr. Čović je kazao da će se založiti za pomoć u rješavanju gorućih problema te poticanju projekata koji su preduvjet razvoja a time i zaustavljanja trenda iseljavanja.

– Ovo je naša domovina i mi moramo tim ljudima osigurati dobre uvjete ili će naše ljude, kadrove uzeti druge zemlje, rekao je Dragan Čović.