Fahrudin Radončić o SDA: Nisu im valjali SBiH, SDP, DF, A-sda, a sada ni SBB. Očigledno, oni ne mogu ni sa samim sobom …

  U prepunoj dvorani Kulturnog centra u Bihaću večeras je održano stranačko savjetovanje SBB-a, na kojem je govorio lider ove stranke Fahrudin Radončić. Ključna njegova poruka je da će naredni izbori 2018. godine biti historijski.

   Spasonosni put

  Jer, rekao je on, građani će birati između 25 godina stalnog zaostajanja, odlaska mladih ljudi, nezaposlenosti, siromaštva i vladanja pet familija na srednjovjekovni način i drugog spasonosnog puta – puta evropskih integracija, NATO-a, boljeg života i čuvanja naših tradicionalnih nacionalnih i vjerskih vrijednosti, bez uvezenih ideologija i igranja sudbinom države. – Svi mi koji smo se borili u Armiji RBiH, naši šehidi i naša borba nisu bili da se Bosna podijeli natroje i da neko dobije Republiku Srpsku, treći entitet ili fildžan-državicu, jer smo se borili i ginuli za cjelovitu BiH – rekao je Radončić praćen skandiranjem prisutnih.

  On je, govoreći o tehničkoj koaliciji sa SDA, podsjetio prisutne da je SBB toj stranci poklonio sva premijerska mjesta, ključne pozicije u „Telecomu“, „Elektroprivredi“, Razvojnoj banci i mnogim drugim institucijama, a da SDA, očigledno, ne shvata šta znači koaliranje.

  – Nisu im valjali SBiH, SDP, DF, A-sda, a sada ni SBB. Očigledno, oni ne mogu ni sa samim sobom, jer ta stanka pod liderstvom Bakira Izetbegovića ima i unutrašnji konflikt. Građani BiH i Bošnjaci ne trebaju da čekaju ishode tih njihovih sukoba, već da uzmu sudbinu u svoje ruke i naprave većinu za evropsku i uspješniju BiH – naveo je Radončić.

  Umjereno liderstvo

  – To znači – nastavio je Radončić – da treba napraviti vlast koja će se brinuti o svim dijelovima BiH, pa i sada već dvije decenije zaboravljenoj Krajini. Jedini SBB ima snage da se suprotstavi sistemskoj korupciji, gdje se godišnje krade i do 500 miliona KM u javnim nabavkama, i da Bošnjacima ponudi razumno i umjereno liderstvo koje će ih sjediniti sa sredinom gdje oduvijek pripadaju i gdje su bili primjer sposobnosti, suživota i napretka – kazao je Radončić.

  Crni fondovi za akcize

  – Ako akcize budu usvojene, poskupjet će svi proizvodi i doći će do inflacije. Starije generacije znaju šta to znači. Uz to, jasno je iz iskustva, ključni izvođači radova bit će turski Čengiz i slični. Oni će iz BiH iznijeti stotine miliona KM novca kojim ćemo se zadužiti, a zatim će dio tala u kešu vraćati za izborne kampanje SDA, kako su činili ranijih godina. Upravo zbog toga SBB neće podržati usvajanje akciza – kazao je Radončić.