Ahmet Egrlić, poslanik SDA u Skupštini USK potvrdio: Katarska firma digla ruke od Sanice?

Najavljena kupovina Drvne industrije Sanica od katarske kompanije Hamdo group odgođena je drugi put, što je dalo povoda Krajišnicima da vjeruju kako su ponovo izvarani i ostavljeni na cjedilu.

Ljetos je Skupština Unsko-sanskog kantona izglasala odobrenje vlasniku DI Sanica, Javnom preduzeću Unsko-sanske šume, da ide u zaključenje kupoprodajnog ugovora sa Hamdo grupacijom, čije su pismo namjere snažno podržali u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti USK-a.

– Ono što ja znam jeste da su oni tražili odgodu, jer imaju problem zbog embarga i ne mogu napraviti transakciju novca. Ja u to čisto sumnjam, možda je investicija pregolema za njih. Uprava Šuma USK-a im je već davala jednom odgodu i bojim se da od toga neće biti ništa. Mi smo, što se tiče Kantona, učinili sve da svoj dio ispoštujemo, da se stvore uslovi, kazao nam je Ahmet Egrlić, poslanik SDA iz Ključa u Skupštini USK-a.

On je kao uposlenik Vanjskotrgovinske komore BiH imao kontakt sa Hamdo grupacijom i srčano se zalagao za ovaj projekt, jer se radi o njegovoj izbornoj bazi u Sanici. Međutim, Hamdo grupacija je ljetos na sličan način odustala od kupovine drvne industrije Nova Romanija na Sokocu. Podsjećamo, Novu Romaniju je otkupila Vlada RS-a iz stečaja za 5,6 miliona maraka. DI Sanica je bila duplo jeftinija, ali su i pomenute grupacije i za Novu Romaniju tražile bezuslovne garancije. Egrlića smo pitali da li je ovakvo ponašanje investitora već zabilježeno u BiH, mogao biti alarm za poslovni dogovor u vezi s DI Sanica.

– Znali smo mi za to, zapravo oni tada nisu bili ni od nje (Nova Romanija) odustali, nego im je navodno bio prioritetniji ovaj projekt u Sanici, jer je fabrika zdravija i objekti su očuvaniji, kazao nam je Egrlić.

On naglašava da je Hamdo grupacija dala depozit od 50.000 KM, javivši se na tender u vezi s prodajom DI Sanica, te ako zaista odustane, taj novac će joj propasti.