Danju marljivo uče, a noću pristaju na sve // STUDENTICE otkrile za koliko prodaju svoje tijelo …

Djevojke u Srbiji sve se češće bave najstarijim zanatom, a novcem koji zarade plaćaju školarinu, stan i hranu, jer se drugačije ne mogu uzdržavati dok studiraju.

Kako piše srpski Kurir, teška materijalna situacija natjerala je mnoge studentice na prostituciju, a u toj borbi za golo preživljavanje neke su spremne svoje tijelo prodavati i za tisuću dinara (što je 60 hrvatskih kuna).

“Studentska prostitucija je doslovno procvala u Beogradu u posljednjih godinu dana, a glavni je razlog neimaština. Neke studentice tako zarađuju za život, plaćaju školarinu, kupuju hranu… Mnoge od njih su na fakultetu uzorne, pa tako tijekom dana marljivo uče, a noću čekaju mušterije kod Plavog mosta i oko željezničke postaje. Međutim, dok elitne prostitutke zarađuju i nekoliko stotina eura po satu, ove djevojke seks nude za tisuću ili dvije dinara”, kaže sugovornik za Kurir.

ristaju na sve, cijene im ruši konkurencija

“Pristaju na sve, a usluge pružaju u automobilu ili stanu klijenta. Cijene su tako niske jer im je novac hitno potreban za preživljavanje, dok je, s druge strane, i konkurencija velika, što također obara cijenu. I u ostalim sveučilištima u Srbiji je vjerojatno isto”, kaže.

rema riječima Gorana Miletića, programskog direktora “Civil Right Defenders”, razlog za ovakvu situaciju treba tražiti u stanju srbijanskog društva.

“Potrebno je makar na trenutak staviti se u situaciju tih djevojaka. One pokušavaju naći izlaz iz životne situacije koja ide do te točke da nemaju jesti i gdje živjeti”, ocjenjuje Miletić.

Psihoterapeut Zoran Milivojević smatra da je prostitucija među studenticama njihov očajnički izbor.

“Mladi ne vide perspektivu, imaju stajalište da je sve bez veze, kako je svatko tko nešto vrijedi otišao u inozemstvo, dok oni koji nisu imali tu sreću ostaju u Srbiji i preživljavaju”, kaže Milivojević te zaključuje da je zbog toga za neke od njih prostitucija jedini izlaz.