BORCI OGORČENI zbog najave da će Bakir Izetbegović doći na postrojavanje pripadnika 503. slavne brdske brigade

A JA BIH SAMO PITAO, ZASTO BAKIR DOLAZI NA POSTROJAVANJE 503. BRIGADE U CAZIN!? Pitanje je koje se provlači društvenim mrežama.

“Od Mokreša do Sanskog Mosta“ naziv je manifestacije kojom će u Cazinu ove godine biti obilježena 25. godišnjica formiranja 1. cazinske, odnosno 503. slavne brdske brigade. 

Najava dolaska člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića, na postrojavanje pripadnika 503. slavne brdske brigade izazvala je burnu reakciju i negodovanje kod pripadnika ove Cazinske brigade.

Reakciju jednog od boraca Vam prenosimo u cijelosti :

Husein Topić,  Sjecas li se druze avgusta 92 i Mokresa?

Tada smo se s ponosom javili svojoj domovini da istu branimo od agresora! Kada smo golobradi i neodjeveni stali u stroj rame uz rame.

Sjecas li se druže sve one  strahote i užasa koje smo proživili?

Sjecas li se druze kako smo polali zadnju cigaru, šolju kafe polali ispijajuci i nije nas interesovalo ni jedna stranka, ni certifikati ni devizne knjižice?

Sjecas li se druže kako smo se izvlačili iz brojnih zasjeda ranjeni u koje su nas nesposobni oficirčići, konobari i poštari vodili, jer nisu imali pojma o ratovanju uvlačeći se tada komandama u guzicu?

Sjecaš li se druže kako smo u nemoći da spasimo svoga druga koji nam je na rukama umirao zajedno plakali?

A DANAS, danas druže ja i ti nismo niko i ništa, zato što smo dozvolili podrumašima da nam vode državu i upravljaju našim životima.  Istjerani smo iz firmi koje smo gradili i iz istih svojim radom hranili svoje porodice i djecu školali.

Dali su nam kontejnere da ih prevrćemo za komad kruha, da prehranimo svoje porodice, da svoja prava trazimo po užarenom asvaltu, kiši i hladnoći pred institucijama države.

A ZASTO DRUZE MOJ.

Zato druže što si ti meni okrenuo leđa zbog sitnih interesa uvlačeći se u guzicu podrumašima koji su gradili i izgradili svoja bogastva na našoj muci, a tebi druže daju sendvić i koju litricu goriva da dva mjeseca sit ričeš i bučeš pred izbore koji te neće ni pogledati kad izbori prođu.

Meni i tebi netreba ništa nego samo život dostojan čovjeka koji smo imali, a oni nam i  to druže ukinuše.

Zašto si druže to sebi dozvolio.

Zašto se dvadeaet godina  praviš slijep i neprogledaš i kažeš dosta više? Zašto gazis svoj ponos?

Danas druže naša brigada slavi rođendan, mene nece biti, a i poveći broj moji drugova poniženih i razočarani do bola. Ti druže, ti idi,  daj im aplauze da se lakše mogu nasmijati kako još ima budala kojima mogu manipulisati.

A ti druze opet u oktobru iduće godine uzmi olovku pa im daj glas, kako bi ti dali koji sendvić i koju litricu goriva.  Onda dođi kod svog druga da se jadaš naredne tri i po godine, a ja te tada neću saslušati već ću te počastiti kafom i otići dok ne razmisliš šta radiš od svog života druze moj!!!