Alarmantna situacija u Krajini: Skoro 600 prvačića manje u odnosnu na prošlu godinu!

Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanskog kantona obezbijedilo je besplatne udžbenike za djecu prvih i drugih razreda, što će svakako pomoći roditeljima, jer ove godine, knjige su skuplje za prosječno 2 KM.

Što se tiče upisa u srednje škole i dalje se traži mjesto više u medicinskim školama, pa su u ovom ministarstvu za drugi upisni rok najavili da će u bihaćkoj Medicinskoj školi biti formirano još jedno odjeljenje.

Kada se govori o upisu u prve razrede osnovnih škola na području USK, iako se krajem sedmice očekuje konkurs za drugi upisni rok, u resornom ministarstvu nam je potvrđeno da i ove godine je manje đaka u odnosu na prošlu-tako je u novu školsku godinu upisano 600 đaka manje.

Na području Unsko-sanskog kantona prisutno je stalno iseljavanje čitavih porodica, koje, uz konstantno smanjenje broja novorođene djece, prati i smanjenje broja djece u školskim klupama.

No, iako je sve manje djece u školama, paradoksalno, povećava se broj uposlenih u obrazovanju.

Iako nam iz Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport USK nisu ustupili podatke o tačnom broju uposlenih u oblasti obrazovanja, budžetski inspektori Ministarstva finansija USK utvrdili su, za sada, u šest škola u kantonu finansijske nepravilnosti koje su nastale zbog povećanja plaća za mart i april ove godine, odnosno povećanja broja uposlenih. To će za posljedicu imati da će ovogodišnji budžet obrazovanja biti premašen za 2 miliona KM.