Bužimljanin Jusić opet zakazao: Osumnjičeni za ratne zločine i dalje radi u Ministarstvu odbrane

Ministarstvo odbrane BiH još nije suspendovalo Jozu Perića, šefa odsjeka za sigurnost i kontraobavještajne poslove u Sektoru za obavještajno-sigurnosne poslove MO BiH, iako se protiv njega vodi sudski spor i optužen je za ratne zločine u Livnu, piše novinska agencija Patria.

Ministarstvo, kako su ranije kazali za Patriju, čeka mišljenje od Agencije za državnu službu, s obzirom na to da je Agencija nadležna za rješavanje radno pravnog statusa državnih službenika, te će u skladu s dobijenim mišljenjem Agencije biti pokrenute neophodne procedure i radnje  u vezi s rješavanjem  radno pravnog statusa Joze Perića.
Optužnicu protiv Perića Tužilaštvo BiH podiglo je 22. decembra prošle godine, a Sud BiH je četiri dana poslije donio rješenje kojim se ovaj predmet prosljeđuje mjesno nadležnom Kantonalnom sudu Livno.
Prema nezvaničnim informacijama, za odanog obavještajca lidera HDZ BiH Dragana Čovića, veze da predmet bude proslijeđen odmah na livanjski sud, povukli su bivši dugogodišnji ministar pravde BiH, aktuelni delegat u Domu naroda BiH Bariša Čolak i prva dama HDZ BiH i državna zastupnica Borjana Krišto.
I dok se čeka ispunjenje birokratskih uslova pravo pitanje je zašto Bošnjaci rukovodioci u Ministarstvu nisu reagirali, a imaju osnov i zakonsko uporište. Bošnjaci su tokom agresije podnijeli najviše stradanja pa bi i najviše trebali imati osjećaja za pravdu.
Prvi da reagira u slučaju Perića svakako je Sead Jusić, zamjenik ministrice odbrane, ali je očito on imao posla u vezi sa spašavanjem svoje pozicije, jer je SBB zatražio njegovu smjenu nakon afere u vezi s obilježavanjem 9. januara. Tako je izostala inicijativa Jusića za suspenziju Perića.
Još veća odgovornost što čovjek koji se krivično goni za teški oblik krivičnog djela – ratni zločin sjedi u Ministarstvu i raspolaže čak i s tajnim podacima je Sead Muratović, pomoćnik ministra za upravljanje personalom.
Sektor u kojem Muratović obavlja rukovodnu funkciju vrši kadrovske i personalne poslove, poslove vođenja personalne i druge srodne dokumentacije koja se odnosi civilna i profesionalna vojna lica, osigurava da svaki državni službenik ima nesmetan pristup svom dosijeu, usklađuje potrebne aktivnosti i saradnju sa Agencijom za državnu službu, dostavlja potrebe za zapošljavanje državnih službenika i zaposlenika, vrši obradu potrebne dokumentacije vezano za statusna pitanja pripadnika Ministarstva odbrane, Zajedničke komande i Operativne komande OS BiH.
Dakle, Muratović je po hitnom postupku trebao dobiti odgovor od Agencije za državnu službu, ako je imao nekih nejasnoća, u vezi sa suspenzijom Perića. No, on je ostao miran i bez ijednog poteza.
U sklopu svog posla Muratović ima nadležnost da upravlja vojnim personalom u MO i OS BiH, upravlja vojnom karijerom, vrši ocjenjivanje i unaprijeđenje, prijem u službu i prestanak vojne službe, regulisanje stanja u službi PVL, nadležan je za pitanja vojne discipline i stimulativnih mjera, sistem klasifikovanja vojnih lica i praćenje popune.
Kako nezvanično saznaje Patria Ministarstvo sigurnosti BiH odobrilo je zabranu pristupa tajnim podacima Periću, ali ovaj i dalje nesmetano radi.
Jozo Perić zvani Debeli, prijeratni je uposlenik bivše Službe državne bezbjednosti (SDB).
Prema policijskim izvještajima, a na temelju kojih je Federalna uprava policije 7. februara 2014. godine Tužilaštvu BiH podnijela izvještaj o izvršenom krivičnom djelu, uz Perića ratne zločine nad civilnim stanovništvom su počinili i Stipe Barun, Tomislav Garić, te bivši načelnik u SIPA-i Anđelko Hrgić.
– U toku zatočeništva u policijskoj stanici u Livnu od premlaćivanja je preminuo Milojko Mile Vujanović, kojeg su stražari nakon toga, bacili kroz prozor.
Jedne prilike nekoliko zatočenika je iz garaža izvedeno kako bi oprali nekoliko službenih automobila. Među zatočenicima je bio Drago Radeta. Vidjeli su da su stražari iz garaže izveli Milojka Mila Vujanovića i odveli ga na sprat CSB-a na ispitivanje.
Ubrzo su začuli vrisku i galamu, a do njih je došao Omer Jandrić, koji je u to vrijeme radio u CSB-u, i utjerao ih nazad u garaže. Nakon nekog vremena u garažu je ušlo nekoliko policajaca koji su odveli neke zatočenike uz objašnjenje kako moraju dati krv da bi spasili život nekom čovjeku. Među onima koji su odvedeni bio je i zatočenik Blagoje Lalić. Odvedeni su u bolnicu u Livno.
Kad su se vratili Lalić je ispričao da je krv bila za Milojka Vujanovića, koji je bio u bolnici, jer je “skočio kroz prozor prilikom ispitivanja koje je nad njim vršio Jozo Perić zvani Debeli”.
Lalić je ispričao i da je Vujanović bio mrtav kad su oni dovedeni u bolnicu. Vujanović je i prije toga više puta odvođen na ispitivanje kod Perića. U povratku bi se žalio kako ne zna šta će jer ga Perić tuče i maltretira zbog sinova koji su otišli iz Livna, a koje su izviđači navodno vidjeli na području Čelebića (opština Livno) u redovima JNA.
Drago Radeta je jedne prilike kroz otvor na vratima prostorije u kojoj je bio zatvoren vidio kako Tomislav Garić iz zatvorskih prostorija izvodi njegovog zeta Rista Marijana, koga je stavio u vozilo džip i odvezao u nepoznatom pravcu.
Kada je Garić nakon nekog vremena vratio Rista Marijana bio je vidno pretučen. Radeta je u svojoj kancelariji Jozo Perić Debeli ispitovao više puta. Pitao ga je za njegovu sestru Milenu Radetu i Slavka Laganina, prijeratnog direktora pilane u Livnu, zatim za naoružanje, i slično.
Često bi mu prilikom tih ispitivanja davao olovku i papir tražeći da napiše s kim se družio prije rata i zašto. Nakon ispitivanja više puta ga je pretukao. Jednom prilikom ga je tukao tokom od vojnog opasača, udarajući ga po cijelom tijelu. Radeta je od toga izgubio svijest, a kad je došao sebi bio je sav mokar, jer su ga polijevali vodom kako bi došao sebi.
Kad se osvjestio vidio je da je u kancelariji i jedna mlađa doktorica koja je Periću rekla: “Nije mu ništa, zdraviji je od tebe.” Radeta nije ni pregledala niti mu je pružila bilo kakvu medicinsku pomoć. Nakon toga je izašla iz kancelarije, a Radeta je vraćen u prostoriju u kojoj je bio zatvoren. Radeti su zatočenici Pero Pokrajac, Đoko Kovačević, Dušan Radeta, Stevo Pažin i 28 CDTP, Izjava M.V. data Udruženju 8.2.2014. 29 CDTP, Izjava D.Lj. data Udruženju 8.2.2014. 30 CDTP.
Izjava M.V. data Udruženju 29.10.2013. Milojko Crnogorac, pričali kako su i oni izvođeni iz garaža na ispitivanje i kako ih je tada Jozo Perić zvani Debeli tukao.
Zatočenik Draško Radivojša, koji je prije rata radio kao kriminalistički tehničar u CSB-u Livno, jednom prilikom je odveden na sprat u stanici policije, na ispitivanje koje je vršio operativac SDB-a Goran Mihaljević i Jozo Perić Debeli. Mihaljević je ispitivanje uradio profesionalno, ali nekoliko dana kasnije Radivojša je ponovo odveden na ispitivanje u kancelariju Joze Perića Debelog.
U kancelariji je bio i Jozo Ćurić, takođe tadašnji operativac SDB-a. Perić je Radivojši postavljao pitanja o privrednom kriminalu iz predratnog perioda, o slučajevima koji nisu bili rasvijetljeni. Pitao ga je i oko naoružavanja Srba u Livnu. Kada je Radivojša odgovorio da oko toga ne zna ništa, Jozo Perić zvani Debeli je ustao i stisnutom pesnicom ga udario u glavu.
Onda je uzeo rokovnik sa stola, udario ga rokovnikom u glavu i rekao mu: “J…o ti ja majku, da nije što je, ja bi ti pokazao. Upamtio bi ti mene za sva vremena.” Tada se Jozo Ćurić postavio između njih i rekao Periću da više ne udara Radivojšu. Jozo Perić je nakon toga pozvao stražao i rekao mu da vodi Radivojšu kako ga ne bi “zgovnao”.