Zbog teksta o ratu u Bihaću: Banjalučki kolumnista Dragan Bursać primio prijetnje smrću

Banjalučki novinar i kolumnista Dragan Bursać ponovo je dobio prijetnje putem društvenih mreža.

Bursać je putem Facebooka dobio zastrašujuću poruku zbog teksta objavljenog  pod naslovom „Šutio sam dok je Bihać granatiran“ u kojem podsjeća javnost u Republici Srpskoj kako je izgledala opsada Bihaća i kako su neki vojnici slavili čak i kada je gađan đački dom u Bihaću.

Zastrašujuća prijetnja upućena Draganu Bursaću putem Facebooka

– Želite li nešto napisati, Dragan? Pita mene FB. Želim! Dragi Fejsbuče, sve se ponavlja! Mržnja, zlo prijetnje, zastrašivanja. Dragi Fejsbuče, proveo sam cijeli dan u MUP-u. Družimo se. MUP mi dođe bukvalno kao sigurna kuća. Namjesto da radim, opet mi savjetuju “da se sklonim”. Dokle i gdje? Dojadilo, al’ borba se nastavlja jer u protivnom i ono malo smisla u ovom besmislu biće požderano. Jel’ to sloboda??? – napisao je Bursać na svom Facebook profilu nakon što je dobio prijetnje.

Draganova supruga Vanja poručila je kako je strašno sve šta se dešava porodici Bursać, ali da neće odustati od borbe na pravom putu.

– „Čovjek” koji bi silovao mene i naše nerođeno dijete, a suprugu mi “skinuo” glavu i to javno napisao pod punim imenom i prezimenom živi, radi u državnoj službi u našoj neposrednoj blizini. Nakon završetka istrage, javno ću objaviti podatke, neka se zna kakvo zlo i fašizam živi oko nas. Neka mu pročitaju kolegice, majka, sestra (ako je ima), djevojka, prijateljice šta je kadar uraditi i tim se javno pohvaliti. Da budem jasna, Dragan i ja imamo izbor i mogućnost života daleko od Bosne i Hercegovine. To smo stvorili isključivo svojim radom, trudom, odricanjem, školovanjem i ulaganjem u sebe. Naš izbor je bio ostati ovdje. Svjesni svega što će i jeste donio, nismo se pokajali jer je ovo naša zemlja. Zakonske regulative, krivični zakon postoji i MORAT ĆE se stvari pokrenuti sa mrtve tačke. Prijavit ćemo svaku prijetnju. Istrajati u tom mukotrpnom procesu. Svim ljudima koji su nam beskrajna podrška smo od srca i neizmjerno zahvalni – poručila je Vanja Bursać.

Ovo je već druga prijetnja koju je primio Dragan Bursać u manje od mjesec dana. Prvu prijetnju Bursać je dobio nakon što je uoči najavljenog skupa podrške Ratku Mladiću u Banja Luci 11. jula na dan obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici napisao tekst „Slavi li Banja Luka srebrenički genocid?“.