NORVEŠKA TRAŽI RADNIKE: Plaća u prosjeku oko 4500 €!

OSLO – Europski ured za zapošljavanje objavila je detaljan izvještaj u kojem se navodi da su Norveškoj potrebni inženjeri, nastavnici, medicinske sestre, ali i vozači autobusa, kuhari i konobari, a kojima se u toj uređenoj nordijskoj zemlji nudi prosječna mjesečna plaća od gotovo 4.500 eura .

Naime, ovoj skandinavskoj zemlji potrebni su inženjeri, a posebno stručnjaci za mehaniku, elektroniku, automatiku, hidrauliku i vodovod, predškolski odgajatelji, nastavnici, posebno u području prirodnih znanosti i matematike, doktori medicine i medicinske sestre, psiholozi, vozači autobusa, taksisti, kuhari i konobari.

Tvrtke u Norveškoj koje trenutno traže inženjere i stručnjake različitih profila su, između ostalog, Aker Solutions, FMC Technologies, Statoil, National Oilwell Varco, Kverner, Kongsberg Grupa, Aibel, Roksar i Fabrice.

Prema navodima EURES-a, za boravak u Norveškoj potrebno se prijaviti za dozvolu za boravak u razdoblju od tri mjeseca u lokalnoj policijskoj postaji u toj zemlji ili nakon što strani državljanin pronađe adekvatno zaposlenje. Stranac može ostati u Norveškoj šest mjeseci dok traži zaposlenje.

Ova zemlja je poznata i po ogromnim rezervama sirove nafte i plina, a ubraja se i među najveće izvoznike morske hrane u svijetu. Bruto domaći proizvod (BDP) Norveške trenutno iznosi 56,92 tisuća dolara, ili 41.683 eura, po stanovniku. Do dvostrukog masakra u srpnju 2011. godine kada je Anders Behring Breivik ubio 77 ljudi, Norveška je smatrana i jednom od najsigurnijih zemalja u svijetu. Na referendumu 1994. godine građani Norveške odbili su pridružiti Europskoj uniji, a prema nedavnoj anketi 80 posto Norvežana ne želi u EU.
Istraživanja pokazuju da su uvjeti rada u Norveškoj među najboljima i najhumanije u svijetu. Radnici zaključuju pisani ugovor koji podrazumijeva tri do šest mjeseci probnog rada prije potpisivanja dugotrajnog ugovora. Plaća se isplaćuje na mjesečnoj osnovi, a zaposleni radi 37,5 sati tjedno, odnosno 7,5 sati svaki radni dan, a maksimalno 40 sati u tjednu.

Europski ured za zapošljavanje u svome izvješću navodi da zaposleni u Norveškoj u prosjeku imaju 25 dana godišnjeg odmora, a svi oni iznad 30 godina starosti imaju 30 dana godišnjeg odmora koji je uredno plaćen.

Prosječna plaća u ovoj skandinavskoj zemlji je jedna od najviših u Europi, ali i svijetu. Tako je prosječna mjesečna plaća u Norveškoj trenutno oko 36.700 norveških kruna (NOK), odnosno 4.384 eura. Deset posto najbolje plaćenih stanovnika ove zemlje u prosjeku zarađuju oko 71.000 NOK-a mjesečno, odnosno 8.541 euro, a deset posto najslabije plaćenih stanovnika u prosjeku mjesečno zarađuju oko 20.600 NOK-a ili 2.460 eura.
Ipak, EURES napominje kako je hrana u Norveškoj u prosjeku za 62 posto skuplja nego u ostalim europskim zemljama. Npr. mlijeko, sir, jaja i meso su oko 60 posto skuplji nego u ostatku Europe. Riba i morski proizvodi nisu skupi u odnosu na ostale prehrambene proizvode. Norvežani u prosjeku za stanarinu i komunalije potroše 27 posto svoje plaće, 20 posto za javni prijevoz i za automobile, 18 posto za hranu i za ostale potrepštine u kući i 12 posto za odmor i rekreaciju.

Prema podacima Ujedinjenih naroda (UN), Norveška je rangirana kao zemlja s najvišim prosječnim primanjima, najdužim životnim vijekom stanovnika i najboljim uvjetima za život svojih građana. Većina stanovnika Norveške posjeduje svoju vlastitu kuću. Tako oko 90 posto bračnih parova imaju svoju kuću ili stan.

Prosječna stanarina u toj zemlji je oko 5.500 NOK-a, odnosno 657 eura. Stanarine u Oslu i Stavangeru skuplje su u odnosu na druge gradove te zemlje. Također, kuća s vrtom u Norveškoj se može kupiti u prosjeku za oko 2.000.000 do 3.500.000 NOK-a, odnosno 238,9 tisuća do 418,12 tisuća eura.

Nedavno su vlasti te zemlje saopštile kako je svaki stanovnik Norveške teorijski postao milijunaš zahvaljujući državnom fondu u koji se slijevaju sredstva od nafte i gasa.Centralna banka Norveške, koja upravlja Fondom “Global”, koji je osnovan 1990. godine, priopćila je da su sredstva tog fonda zbog visokih cijena nafte i plina porasla na 5,11 bilijuna norveških kruna, odnosno preko 828 milijardi dolara, što je oko milijun puta više od gotovo šest milijuna ukupne populacije te zemlje. Tako se prvi put u povijesti Norveške desilo da je kapacitet Fonda dostigao sumu od milijun kruna po svakom stanovniku te zemlje.