A SDA USK: “Premijeru ne pravite se naivni, ne skrivajte se iza leđa ministra i komesara! Podnesite ostavku već danas!”

Biti prvi u izvršnoj vlasti, biti na čelu Vlade Unsko-sanskog kantona znači biti odgovoran prema svojim građanima, biti odgovoran prema ljudima sa kojima radiš. Skoro godinu dana KO A SDA USK, te Klub poslanika A SDA u Skupštini Unsko-sanskog kantona traži ostavku premijera Rošića, zbog niza propusta koji su se dešavali. Jedan period nije imao jasnu većinu u Skupštini, sjednice Skupštine se nisu održavale, neispunjena obećanja i smjena niza ministara samo su dio razloga zbog kojih smo tražili ostavku.

Onda smo dijelom pustili premijera da mu damo priliku, da bez pritisaka pokuša uraditi što može, u roku od mjesec dana je iznevjerio dogovor sa proizvođačima malina, šutali smo. Kao najjača stranka u opoziciji smo dobili mnogo kritika zbog naše šutnje, ali nakon događaja u Bihaću od prije nekoliko dana i današnjeg saopćenja MUP-a i premijera ne možemo da šutimo.

Više nije riječ o politici, već o onom što smo slavili prije nekoliko dana, o onom što slavimo i danas. Bihaćki okrug nije poklekao ni kad je bilo najteže, ni u vremenu kada smo bili preko hiljadu dana pod opsadom, znalo se ko je odgovoran za određene stvari. Nakon formiranja vlasti sa Laburističkom strankom, Vlada premijera Rošića slučajno nije znala da u Bihać dolazi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Slučajno MUP nije obavijestio premijera da dolazi najviša delegacija RS-a u Bihać. Kada su građani pokazali svoje neslaganje sa ovakvim načinom posjete, baš na obilježavanje naše slobode, premijer se odlučio sakriti iza ministarstva i ministra. Glava kuće se krije iza svoje djece? To nema smisla! Već danas, što hitnije, premijer mora podnijeti ostavku, a samim tim će kompletna Vlada otići. Ovo je uvreda svima nama, svim patriotima, svim strankama. Ne odnosi se ovako prema onom što su nam u amanet ostavili naši borci. Svi imaju pravo posjetiti mjesta stradanja, ali retorika predsjednika RS-a, baš u Bihaću, retorika koja narušava mir u vrijeme kada je mir nastao nije dobro došla, to nije poštovanje prema žrtvama zbog kojih je navodno došao, već provokacija i rušenje našeg dostojanstva.