Zatvaranje neprofitablinih Konzumovih trgovina: Na listi trgovine u Bihaću i Cazinu?

Jedan od najvećih Konzumovih maloprodajnih objekata u BiH od jučer poslijepodne je zatvoren. Konzum u Zenici otvoren je 2008. godine uz prisustvo čelnika iz Konzuma BiH i Hrvatske. Kako pišu sarajevski mediji, na istom mjestu uskoro bi trebao biti otvoren Bingo centa

Predsjednik uprave Konzuma Slavko Ledić izjavio je kako se planira zatvaranje novih od 50 do 100 trgovina, a u planu je i otpuštanje radnika.

Ledić je objasnio kako se ide u proces restrukturiranja mreže, koja mora biti profitabilna.

“Biti će otpuštanja jednog dijela radnika u prodavonicama koje će se zatvoriti, ali radit će se zbrinjavanje sukladno kolektivnom ugovoru, a jedna dio radnika će ići u druge trgovine”, kazao je Ledić odgovarajući na pitanja novinara.

Kako pišu hrvatski mediji, dolazak povjerenika za Agrokor Ante Ramljak u Sarajevo i likvidiranje firme Velpro je samo početak obračuna Agrokora se neprofitabilnim firmama, kako u Hrvatskoj, tako i u BiH.

“Ključni trenutak je august i septembar. Očekuje se da se sva pitanja u okviru ‘Konzuma’, odnosno ‘Merkatora’ završe do kraja augusta”, kazao je Ramljak u Sarajevu.

Dobro znani plan Vlade RH je zatvaranje Konzumovih trgovina s najviše pet zaposlenika. Nakon zatvaranja istih, dio radnika će biti prebačen u veće trgovine, dok će dio radnika dobiti otpremnine. Kako će se ovaj plan odraziti na Krajinu, u kojoj postoji niz trgovina s najviše pet zaposlenika, ostaje nam da vidimo u augustu i septembru.

Ono što zabrinjava je nedostatak proizvoda u manjim trgovinama kako u Bihaću, tako i u Cazinu, krajiškim gradovima sa najvećim brojem Konzumovih trgovina. Brojni građani kažu da se u zadnjih mjesec dana osjeti nedostatak proizvoda na policama Konzumovih trgovina. Ovdje govorimo o manjim trgovinama. Da li je to nagovještaj “zatvaranja manjih poslovnica”, ostaje nam da vidimo.