Maličković napušta BiH zbog namještanja posla u FUP-u

  Hamdo Maličković (22) spremio je kofere i broji dane do napuštanja Bosne i Hercegovine. Odlazi jer, kako kaže, za njega, kao i za većinu mladića i djevojaka, u ovoj zemlji zbog ”štela” nema posla.

  Iako je bio među najboljima na prijemnom testu, Hamdo nije ostvario dječački san da postane pripadnik Specijalne jedinice Federalne uprave policije (FUP), na čijem se čelu nalazi Dragan Lukač.

  Hamdo Maličković s bratom, 100-postotnim invalidom koji je ranjen u ratu. Bitka za brata  

  Upravo je Lukač, tvrdi Maličković, glavni krivac zašto nije počeo raditi kao specijalac. Zbog njega želi i napustiti oca, majku, dvije sestra i brata blizanca, koji je u ratu teško ranjen i koji je 100-postotni invalid. Razdvaja se od brata zbog kojeg se svim silama borio da postane policajac. Jer, da je dobio taj posao, o njemu bi se, kaže, mogao brinuti cijeli život, jer zbog invaliditeta sam to nije u mogućnosti.

  Za brata koji je teško retardiran trudio sam se da budem najbolji na prijemnom ispitu. Moje mjesto dobili su drugi. Ne bih se ja bunio da su oni to zaslužili. Ali nisu – kaže razočarani Maličković. .

   

   

   

  Rang-lista komisije                                              Rang-lista direktora FUP-a.

  Ovaj mladić, koji kući ima na stotine zlatnih medalja s takmičenja u karateu, nije dobar direktoru FUP-a, koji je na njegovo mjesto, iako je imao 69 od ukupno 72 boda i bio na 10. mjestu rang-liste, primio Darija Rajića, koji je imao 52 boda, a na spisku bio 48.!.

  – U FUP su primali 15 momaka. Lukač, koji je potpisao konačnu listu, zbog nacionalnog balansa, zanemario je fizičku spremnost i znanje te primio nekoga ko nije zadovoljio kriterije da bude policajac. Ne samo da je ponizio i povrijedio moje dijete, on je radio protiv odluke komisije, koja je mladiće bodovala i koja je sačinila pravednu listu. Pitam se otkud Lukaču takva hrabrost da nam maltretira djecu, vrijeđa ih, ponižava – kazala nam je Hamdina majka Elmedina Buza..

  Podobni i sposobni

  – Ivan Trezner bio je član komisije. Oni su odradili fer svoj posao, no Lukač je i tu listu poništio i napravio svoju. Sada je ponovo to uradio. Kap je prelila čašu. Ponovo je napravio takav skandal da mi dijete želi ići van BiH. Ne želi tu da bude više ni dana. Izgubila sam brata u ratu kada je imao 19 godina. Jednog jedinog koji je, boreći se za ovu državu, dao svoj život. Zar sada trebam izgubiti i sina? Jedan mi je zbog granate stradao, sada je invalid, zar i ovog, za kojeg sam se borila cijeli život da ga spasim ulice, sada žele da mi unište – navodi ona.

  Poručuje da će tužiti Lukača te da će naredne sedmice pred FUP na proteste. Tu će biti sve dok direktor ne ispoštuje odabir komisije, koja je napravila pravednu procjenu te sastavila listu prema kojoj posao dobivaju najbolji.

  Bakire, zašto si nas izdao.

  Hamdina majka Elmedina: Hiljadu pitanja, nigdje odgovora

  Bez dlake na jeziku, Hamdina majka poziva javno Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, da joj odgovori kako je dozvolio da Dragan Lukač maltretira najbolju djecu u BiH.

  – Izetbegović je postavio Lukača, pozivam ga da mi, kao sestri šehida, kaže zašto je izdao Bošnjake. Zašto se naša djeca, ako hoće da dobiju posao, izjašnjavaju kao ostali? Je li to zbog njega ne možemo biti to što jesmo, Bošnjaci? Kao Bošnjakinja i sestra šehida sam ugrožena u Sarajevu, jer nam se u policiju primaju podobni, a ne sposobni. Pozivam Bakira da javno kaže da nije sposoban da nas zaštiti. Neka nam svima Bakir odgovori zašto nas je ostavio na milost ili nemilost drugima da odlučuju o našoj sudbini – navodi ona. .