Bišćani imaju uspješan recept za propale gigante

Hale brojnih predratnih privrednih giganata i danas zjape prazne. No, u bihaćkom Kombiteksu našli su način kako da ih stave u funkciju – prodajući ih u dijelovima manjim preduzećima. No, loše zakonske regulative i opširna birokratija kočnica su za nove investitore.

U ovoj mljekari prerađuje se dnevno oko 140 tona mlijeka, na godišljem nivou 50 miliona litara. Kompanija Meggle ima više od 200 zaposlenih i sarađuje sa 3.000 farmera. Svoje proizvode izvoze u zemlje EU. No, žale se na loša i zastarjela zakonska rješenja, te nesposobnost vlasti da prati evropske trendove.

“I sad imamo situaciju da je ovaj objekat prilagodio svoje poslovanje evropskim standardima, a zakoni nisu prilagođeni. Tu često dolazimo u manje sukobe sa onima koji izvršavaju te zakone od službeniih i inspekcijskih organa itd., jer ni oni ne znaju kako postupiti”, tvrdi Kemal Hunić, direktor Mljekare Meggle.

Godinama vlasti nisu znale kako postupiti i sa predratnim privrednim gigantima. Hale Kombiteksa duže od deceniju zjapile su prazne. Tek prošle godine krenulo se sa prodajom objekata i do sada je 18 malih i srednjih preduzeća ovdje otkupilo nekretnine. Prvo koje će krenuti sa radom je Remić doo.

“Uslovi su bili povoljni – 140 hiljada plus porez. Ja sam zadovoljan, dobiti hiljadu kvadrata hale i hiljadu kvadrata zemlje to je prihvatljiva cijena i da vam budem iskren tek sad dobijam volju da radim. Imam deset zaposlenih i planiramo se još širiti”, kaže Fikret Remić, vlasnik firme Remić doo Bihać.

Izvor:N1

Da bi se privukli kupci bilo je neophodno popraviti putnu infrastrukturu, provesti vodu, struju.

“Jedini način da stavite te objekte u funkciju jeste osposobiti dijelove Kombiteksa jer naprosto je nemoguće da to neko kupi sam, jer takve kompanije nemamo više na ovim prostorima. Ali ako stavite sve te objekte u funkciju kroz 20-30 firmi vi ste stvorili jednu kvalitetnu poslovnu zonu”, objašnjava Šefik Smlatić, stečajni upravnik Kombiteksa.

Povoljni uslovi sticanja zemljišta u poslovnim zonama i pojednostavljene procedure za investitore trebali bi dovesti nove investitore, nadaju se gradske vlasti u Bihaću.

“Mi smo sad krenuli u te aktivnosti, formirali smo biznis centar za investitore. Jer namjera nam je da kad investitor dođe ima sve na jednom mjestu i da mu službe pruže sve što njemu treba”, dodaje Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Dolasku novih investitora nadaju se i zbog geografskog položaja i blizine EU.