Krajina odumire! Trend rasta broja umrlih u odnosu na broj rođenih izražen koncem 2016. i početkom 2017. godine! (FOTO)

Izborni slogani “Ujedinjeni”, “Narod zna”, “U jedinstvu je snaga”, “Uz narod”, “Zajedno za promjene”, “Zajedno možemo sve” i mnogi drugi koji su se odnosili na građane i narod, sve više gube smisao i nemaju vrijednost.

Naroda uskoro neće biti! Pa nas zanima s kim će političke stranke biti “Ujedinjene”, Ko će znati ako naroda nema – “Narod zna”, U jedinstvu s kim je snaga?, Uz koji narod?, S kim za promjene?, Ko to može sve?, sve su to pitanja koja će politički akteri morati postaviti sebi uskoro.

Portal USN.ba je nakon analize Unsko-sanskog kantona i omjera broja zaposlenih i nezaposlenih pristupio još jednom gorućem problemu, a koji niko ne spominje. Omjer broja umrli i broja rođenih, usko je vezan sa analiziranim omjerom broja zaposlenih i broja nezaposlenih.

Naime, bolji poznavatelji socijalne nauke znaju da problem pada nataliteta u Austriji i Bosni i Hercegovini nije uzrokovan istim razlozima.

Kod nas je isključiv i jedini problem ekonomska nestabilnost, nezaposlenost, onaj omjer što je jasan i vidljiv svima. Odražava se to na sve životne tokove u Krajini. Kratkom upotrebom matematike što bi svi ministri i premijeri trebali znati, kao i zastupnici u Skupštini, dobijemo zapanjujuće brojke. Da li je to upozorenje svima? Zadnja analiza portala USN.ba je pokazala da je broj nezaposlenih na području USK u zadnjoj godini opao za preko 2.300, dok se broj zaposlenih uvećao za 300, što implicira jedini odgovor – iseljavanje.

Uz to uzmimo činjenicu da se u periodu od maja 2016. godine do aprila 2017. godine rodilo 1990, a u istom periodu broj umrlih 2116 dolazimo da veoma zabrinjavajućih podataka.

Ono što je posebno zanimljivo da je u posljednjih 6 mjeseci za koje postoje podaci u Federalnom zavodu za statistiku (novembar 2016.-april 2017.) svaki mjesec broj umrlih već od broja rođenih, trend koji doista treba zabrinuti svakog.