USK u brojkama od jula prošle godine i imenovanja trenutne vlasti (FOTO)

Mnogo se prašine diglo kada je imenovana trenutna Vlada Unsko-sanskog kantona. Teško je reći trenutna Vlada, s obzirom da je imala niz izmjena i rekonstrukcija, ali Vlada koja nije smijenjena već samo izmijenjena je aktuelna Vlada koja traje više od godinu dana.

Kako je proživljavala ili preživljavala rekonstrukcije, tako se mijenjala i podrška ovoj Vladi, tako od prvobitnih deklarativnih, ne i službenih(4 SDA + 4 SDP + 4 DF + 2 SBB + 2 LS), danas imamo također neslužbenih (10 SDA + 2 SBB + 4 DF + 2 LS).

No, pomalo je i nebitno ko sjedi u premijerskoj fotelji i foteljama ministara, građani su sve glasniji sa nekim drugim prioritetima u odnosu na ranije godine. Prije nekoliko dana objavljena je informacija kako je Unsko-sanski kanton definitvno najlošiji  u Federaciji BiH kada pogledamo aspekt omjera zaposlenih i nezaposlenih stanovnika, ta činjenica je probudila i premijera koji se u svom obraćanju na posljednjoj sjednici dotaknuo te informacije kao netačne, neprovjerene i paušalne, ali se dotaknuo i to je bitno. Svakako je teško to priznati, priznati da ste na čelu najlošije statistike u najbitnijem segmentu, ali nije on kriv, to se događa godinama, sistemski.

Vlada USK iza koje je 12 mjeseci rada nije mogla da utiče na brojke koje se “vrte” danas kao statistički pokazatelji, pa je potpuno neshvatljivo zašto pojedinci nakon nepune godine dana rada očekuju neke pomake u pozitivnom ili negativnom pravcu. Skoro pa svi stručnjaci kao uzorak kvalitete rada uzimaju drugu polovinu rada Vlade u cijelom mandatu, trendove u odnosu na prvu polovinu, dok se naši premijeri i ministri brane ili hvale sa podacima na koje nisu mogli uticati nikako.
I tako podatke koje smo prikupili (izvor: Federalni zavod za statistiku), a ciljano smo iste uzeli za period od imenovanja sadašnje Vlade nikako ne možemo gledati kao uspjeh ili neuspjeh sadašnje Vlade, ovo su podaci koji su rezultat rada posljednje godine mandata premijera Lipovače i rada premijera Saračevića, rezultati premijera Rošića se mogu osjetiti koncem ove godine, bili oni pozitivni ili negativni.
Broj zaposlenih i nezaposlenih su kretanja koja se gledaju dugornočno i nikako se ne mogu ogledati na tako kratkim vremenskim periodima, rezultati rada sadašnjeg premijera mogu se ogledati u realizaciji Budžeta, trošenju sredstava u smislu interventnih poteza (subvencija maline, bolnica, budžetski korisnici i slično).

Tako smo za svoje čitatelje uradili analizu (ne)napredovanja Unsko-sansko kantona kada je riječ i žili kucavici društva, a to je posao, zaposleni i nezaposleni.

Iz pokazatelja možemo da vidimo da vidimo nekoliko činjeničnih stvari. Broj zaposlenih nema primjetan rast, na slici je prikazano da je koncem marta ove godine broj zaposlenih bio 33.115, podaci koje imamo za april je 33.670, dok je u julu prošle godine broj zaposlenih bio 33.218.

Ono što je bitan pokazatelj, da je broj nezaposlenih na području Unsko-sanskog kantona od opao za skoro 2.300 (za period juli 2016. – april 2017. godine), dok istovremeno broj uposlenih je porastao za svega 400. Odgovor na pitanje, gdje su “nestali” nezaposleni, ostaje čitateljima na razmatranje iako je svima odgovor već poznat.

Prosječna plata u Unsko-sanskom kantonu u julu prošle godine je bila 800 KM, dok je u aprilu ove godine zabilježena prosječna plata 805 KM.