Penzioneri idu u masovne proteste 14.septembra

  Na sjednici Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera koja je u toku u Sarajevu i kojoj prisustvuju svi kantonalni predstavnici penzionera, odlučeno je da penzioneri 14. septembra idu u proteste.

  Kako je kazao Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, protesti jedino mogu biti odgođeni ako 1. septembra penzije budu povećane za 10 posto.

  Protesti će, kako je danas dogovoreno, biti održani ispred Federalnog parlamenta koji je glavni krivac što novi Zakon o PIO-u nije donesen.

  Rapa poručuje da će u Sarajevo doći penzioneri iz svih gradova te navodi da ova populacije neće više dozvoliti da se neko igra sa njima. Ističe i da su dovedeni na rub siromaštava te da zbog loše ekonomske situacije u zadnjih četiri godine smrtnost penzionera povećana za 80 posto.

  Kako se danas moglo čuti na sjednici, penzioneri su razočarani odnosom aktuelne vlasti te poručuju da će kazniti sve one koji su krivi za položaj 408.000 penzionera od kojih 70 postom ima minimalnu penziju od 326 KM mjesečno.

  – Odlučili smo jednoglasno da idemo u proteste. Ukoliko ovi protesti u septembru ne urode plodom, mi ćemo 20. oktobra izaći na ulice jer dosta je bilo da se poigravaju sa nama – kazao je Rapa.

  Iz ostalih kantonalnih udruženja poručuju da su zadovoljni današnjom odlukom te da će 14. septembra tražiti velike promjene.