Izmjene Zakona o komunalnim naknadama: Da li Vlada pomaže građanima ili “TAJKUNIMA” ??? (FOTO)

Ono što je posebno bitno naglasiti da se komunalna naknada ne ukida, da će tu naknadu građani, ali i pravna lica morati izmiriti nakon sudskih procesa, što je ipak proces koji će potrajadi, možda godinu, dvije ili više godina.

Naime, oprečna su mišljenja pozicije na nivou kantona i lokalnih zajednica. Prije nekoliko dana kroz medije se provukla špekulacija o stvarnom razlogu izmjena ovog zakona, kada su kazali da se ovim izmjenama prije svega žele zaštiti interesi nekih pravnih lica, ali i umanjiti priliv sredstava u budžet Grada Bihaća. U isto vrijeme poslanici na nivou kantona smatraju da ovim Zakonom idu u prilog građanima koji iskazuju sve više nezadovoljstva ovakvim načinom naplate dugovanja, kojeg smatraju i neustavnim.

Prema dokumentu Zavoda za prostorno uređenje Bihać, planirani prihodi na osnovu komunalnih naknada su skoro 800.000 KM, što je skoro 4% Budžeta Grada Bihaća kada pogledamo prihodovnu stranu gradskog budžeta za 2016. godinu.

Ono što je također činjenica da su ovim izmjenama zadovoljni i građani, oni građani koji će svoje automobile morati registrovati nakon sutrašnje sjednice Skupštine USK, te ako se usvoje izmjene ovog zakona, neće biti primorani platiti komunalnu naknadu.

Na sutrašnjoj sjednici Skupštine se nalazi i Izvještaj o radu Kantonalne bolnice za prošlu godinu, koja ni 4 godine nakon katastrofalnog požara nema operacione sale, čiji doktori se hapse i optužuju za užasna nedjela. O odgovornosti za požar, i sve ono negativno što prati ovo ustanovu vrlo vjerovatno neće biti govora na ovoj sjednici. Prema ono što se događa u medijima, odnosu Vlada USK – menadžment Kantonalne bolnice, Skupština USK – menadžment Kantonalne bolnice, očekujemo aplaudiranja menadžmentu za renoviran ulaz u Kantonalnu bolnicu i ulaznu rampu u krug bolnice.

Također, mnogo pažnje je proteklih nekoliko dana izazvao i Zakon o državnoj službi koji će također biti razmatran na sutrašnjoj sjednici. S obzirom na reakcije javnosti, reakcije pojedinih stranaka, ovaj zakon bi mogao da sutra doživi određene korekcije od strane zastupnika u Skupštini USK. Da li će izmjene biti velike ili male ostaje nam da čekamo sutrašnju sjednicu, 35. po redu najvišeg zakonodavnog organa u Unsko-sanskom kantonu.