Husein Rošić // Podaci Federalnog zavoda za statistiku su paušalni i neprovjereni? (FOTO)

Na današnjoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona je bilo poprilično burno, a analizi sjednice redakcija portala USN.ba će pristupiti sutra, ono na što se želimo osvrnuti je optužba premijera rošića prema portalima koji šire nemir i dezinformacije , objavljujući neprovjerene i paušalne informacije. Premijer je u čuđenju kazao kako oni koji plasiraju takve informacije mogu to raditi.

S obzirom da je portal USN objavio takav članak, a koji se tiče omjera zaposlenosti i nezaposlenosti na području Unsko-sanskog kantona, odnosno svih 10 kantona na području Federacije BiH, dužni smo prije svega zbog svojih vjernih čitatelja objasniti sa kojim podacima je portal USN “baratao”.

U naslovu priloga već je rečeno čiji su to službeni podaci i ko je iste objavio. Ukoliko su za premijera podaci Federalnog zavoda za statistiku, koji prema Zakonu o statistiku mora imati provjerene i tačne informacije, onda doista ne znamo šta je to provjereno i paušalno? Brojke koje je danas premijer iznio za govornicom su brojke nekih poreznih uprava, zavoda za zdravstveno osiguranje, ali nikako nije podatak koji je “težak” kao podatak Federalnog zavoda za statistiku!

Podaci na slici dostupni na linku: mjesečni bilten Federalnog zavoda za statistiku.