Novalić: Imamo 33 527 novozaposlenih

  Predsjedništvo Stranke demokratske akcije na sjednici održanoj u utorak u Sarajevu ocijenilo je uspješnim rad Vijeća ministara BiH i Vlade Federacije BiH.

  – Za razliku od prethodna dva saziva iza ovog sastava Vijeća ministara BiH stoje pokazatelji, evidentni rezultati sadržani u deblokadi evropskog puta BiH, puta integrisanja BiH u NATO i poboljšanju svih ekonomskih parametara – kazao je v.d. generalnog sekretara SDA Halid Genjac na pres-konferenciji nakon sjednice.

  Naglasio je da je potpuno neprihvatljivo da „SBBBiH kao stranka koja je u vlasti glasa protiv izvještaja o prošlogodišnjem radu Vijeća ministara BiH u čijem sastavu je ministar iz te stranke“.

  Predsjedništvo SDA u narednom periodu podržat će aktivnosti Vijeća ministara BiH koje se, između ostalog, odnose na izmjene zakona o akcizama, povećanje stranih investicija, knjiženje vojne imovine i stvaranje prepostavki za aktiviranje plana za pristupanje NATO-u, te pristupanje BiH Transportnoj zajednici.

  – U parlamentarnu proceduru vratit ćemo Ugovor o pristupanju Transportnoj zajednici kada se postigne konsenzus – potvrdio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

  U radu Vlade Federacije BiH, zaključeno je na sjednici, posebna pažnja treba biti posvećena provođenju reformskih mjera usmjerenih na porast broja zaposlenih. To je potrebno osigurati usvajanjem zakona o doprinosima, porezu na dohodak i osnovama zdravstvenog osiguranja.

  Socijalna sigurnost, kako smatra Predsjedništvo SDA, može se osigurati usvajanjem zakona o PIO, boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja (reprezentativnost) i putem izmjena i dopuna Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica (registar).

  Osim navedenog u narednih tri do šest mjeseci u radu federalne vlade bit će ključne investicione mjere usmjerene na ubrzan rast ekonomije, a koje podrazumijevaju dvije termoelektrane u Tuzli i Banovićima, Autoput 5-C i magistralne ceste (putarine kroz izmjenu Zakona o akcizama), te brze i regionalne ceste (Ruski dug, profiti državnih firmi, zadržavanje transfera od putarina).

  – Slično kao i Vijeće ministara BiH imamo tu turbulenciju u koaliciji – istakao je federalni premijer Fadil Novalić, odgovarajući na pitanja novinara o aktuelnim dešavanjima na političkoj sceni.
  Novalić: Imamo rast broja novozaposlenih
  Tom prilikom predstavio je i podatke koje predstavljaju rezultate provedbe programa SDA koji je praktično postao sastavni dio Reformske agende.

  – U Federaciji imamo 33.527 novozaposlenih i 36.375 manje nezaposlenih. Taj broj nezaposlenih prvi put opada nakon rata. Rast BDP je 1.608.000.000 KM. Došlo je do porasta direktnih poreza i doprinosa u FBiH – 334.349.677 KM, a porast indirektnih poreza usmjerenih ka Federaciji BiH je 275.768.630 KM – rekao je Novalić, dodajući da ekonomija u Federaciji stoji sve bolje i bolje.

  O tome govori činjenica da je došlo do porasta izvoza za 383.000.000 KM, ukupna dobit firmi je skočila sa 739.956.776 KM 2014. godine na 1.584.160.095 KM u 2016. godini, broj registrovanih privrednih subjekata je porastao za 3.608.

  Ocjenio je pozitivnim što se obrti ukrupnjavaju jer je u obrtima porastao broj zaposlenih za 9.176.

  – Top deset općina u kojima je zaposlenost porasla su Tešanj, Mostar, Gračanica, Ilidža, Novi Grad (Sarajevo), Travnik, Zenica, Visoko, Gradačac i Živinice – kazao je Novalić.

  Također na današnjoj sjednici Predsjedništvo SDA istaknuto je da je posljedica sastanka HDZ-a BiH i SNSD-a, koji je nedavno održan u Mostaru, neusvajanje Ugovora o Transportnoj zajednici.

  – Osuđujemo napade koji dolaze od SNSD-a, a čemu se priključio i HDZBiH – poručio je Genjac na pres-konferenciji održanoj po okončanju sjednice Predsjedništva SDA u Sarajevu.