Ustavni sud FBiH: Povrijeđen vitalni nacionalni interes Srba u USK

Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine donijelo je odluku da je povrijeđen vitalni nacionalni interes srpskog naroda kada su u pitanju imenovanja u radnim tijelima Skupštine Unsko sanskog kantona, ali i kada su u pitanju imenovanja na Univerzitetu u Bihaću.

Presude se odnose za utvrđivanje vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog srpskog naroda u vezi sa Odlukom o imenovanju privremenog Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću i Odlukom o izboru predsjedavajućeg, zamjenika predsjedavajućeg i članova radnih tijela Skupštine USK-a.
Šef Kluba poslanika Srba u Skupštini USK-a Željko Mirković izjavio je ranije da su od 71 člana komisija i radnih tijela Skupštine USK samo dva srpske nacionalnosti, dok u Upravnom odboru Univerziteta u Bihaću nema nijednog Srbina.
On je, nakon prošlonedjeljne javne rasprave u Ustavnom sudu, istakao da u Skupštini djeluje većina koja ne uvažava demokratske principe i da je politička trgovina toliko uzela maha da se niko više ne obazire na ustavnost i zakonitost.
Mirković je naglasio da je u Skupštini USK-a onemogućeno glasanje o zaštiti vitalnog nacionalnog interesa, jer je predsjedavajući Skupštine uzeo sebi za pravo da kaže kako to ne treba.