Pacijenti u Unsko-sanskom kantonu ostali bez CT aparata

Pacijenti na području Unsko-sanskog kantona već nekoliko sedmica lišeni su medicinskih usluga kompjuterizovane tomografije nakon što se pokvario jedini CT aparat u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi su potvrdili kako se radi o težem kvaru, te su pacijentima preporučili da usluge CT dijagnostike urade u nekom drugom zdravstvenom centru u Federaciji BiH ili u Republici Srpskoj.

U najvećem broju slučajeva pacijenti s područja USK putuju u Banju Luku i Prijedor kako bi obavili ovu vrstu zdravstvenih usluga i to po komercijalnim cijenama.

Kantonalna bolnica u Bihaću raspolaže sa tri CT aparata, od kojih je samo jedan bio u funkciji, dok Opća bolnica u Sanskom Mostu također raspolaže jednim aparatom koji je, međutim, neispravan. Zbog toga su pacijenti bili primorani da čekaju i po mjesec dana kako bi bili podvrgnuti CT dijagnostici.

U pomoć zdravstvenom sektoru priskočiće Vlada USK, koja je obećala sredstva kako bi se popravio CT aparat u Kantonalnoj bolnici.

– Dogovorili smo da Vlada sufinansira servisiranje i popravak ovog aparata, ali je žalosno što postoje još dva aparata koja leže godinama, a da niko u međuvremenu nije pokrenuo aktivnosti da se oni poprave i stave u funkciju – izjavio je za Nezavisne Husein Rošić, premijer USK.

Ministar zdravstva u Vladi USK Hazim Kapić istakao je kako je jedan od najvećih problema u zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu stara i dotrajala medicinska oprema i aparati koji se često kvare.

– Teška finansijska situacija u ovdašnjem zdravstvu onemogućava da se oprema kvalitetno održava i servisira, što stvara dodatne probleme – rekao je Kapić.