Neispunjena SDA obećanja: Maline umjesto u Turskoj završavaju na otpadu

  Kadrovi SDA kroz privatizacijske procese u posljednjih dvadeset godina direktno su utjecali na prodaju i kasniju propast skoro svih nekada velikih privrednih giganata u ovoj zemlji.

  Nakon što su uspješno okončali proces stavljanja ključeva u brave firmi koje su nekada zapošljavale na hiljade radnika, iz ove stranke su došli na ideju da radnicima, koje su baš oni ostavili na ulici, ponude novi oblik zapošljavanja – sadnju malina.

  Zvuči kao vic, ali zaista su pojedini kadrovi SDA tokom posljednje dvije predizborne kampanje biračima poručivali kako je u malinjacima njihov spas, te da su oni zahvaljujući sjajnim vezama predsjednika stranke Bakira Izetbegovića u Turskoj stvorili uslove za izvoz hiljada tona malina.

  Iz SDA su jasno poručili kako je stari komunistički sistem u kojem su svi radili u državnim firmama prošlost, te da se moramo okrenuti osnaživanju poduzetničkog duha koji će dovesti do osnivanja stotina malih i srednjih preduzeća u kojima će raditi svi oni koji su tokom privatizacijske pljačke ostali bez posla.

  I dok su kadrovi SDA kritikovali “propali komunistički način zapošljavanja u državnim firmama”, za to vrijeme svu svoju bližu i dalju rodbinu zaposlili su upravo u državne firme, a nezaposlenim građanima su savjetovali da se okrenu “ekonomiji 21. stoljeća”, uzgoju i prodaji malina.

  Veliki broj građana ove zemlje povjerovao je u priču o lagodnom životu zahvaljujući uzgoju malina, pa se okrenuo ovoj grani poljoprivrede. Nekoliko godina kasnije, izgleda, da je i proizvodnja malina došla do kraja.

  Vremenske nepogode uništile su na stotine hektara malinjaka, jedan dio proizvođača odustao je od sadnje, pa su malinjaci zarasli u trnje, dok je onaj treći dio malinara, koji još uvijek ima namjeru da se bavi proizvodnjom, došao u situaciju da svoje proizvode nema kome prodati ili je prisiljen dati ih u bescjenje.

  Jedan od uzgajivača malina iz Cazina prije nekoliko dana odlučio se i na najradikalniji potez spalivši svoje malinjake jer nije htio pristati na ucjene da ih proda za mizernih 1,5 KM po kilogramu.

  SDA-ovi kadrovi u ministarstvima i udruženjima poljoprivrednika ostavili su proizvođače na milost i nemilost tržišta, a u priče o zagarantovanom izvozu u Tursku odavno ne vjeruju ni oni sami.

  Izgleda da je svaka grana privrede za koju se uhvate ljudi iz SDA osuđena na propast. Rješenja nema iako maline sazrijevaju, baš kao i nagomilani problemi koje SDA s koalicionim partnerima ne zna i ne može da riješi.