Da li slučaj “Emdžad Galijašević” razotkriva pravo stanje u SDA Bihać?

Četiri godine činilo se da je bihaćka javnost samo čekala dan kad će bihaćki gradonačelnik Emdžad Galijašević završiti iza rešetaka, jer je navodno opravdana sumnja u “korumpiranost njegove uprave” odavno u ovom gradu bila javna tajna. Kad se to hapšenje dogodilo, SDA mreža učinila je sve da bihaćkog gradonačelnika prikaže kao kriminalca.

S obzirom da do danas protiv Emdžada Galijaševića još uvijek nije podignuta optužnica, s pravom se postavlja pitanje da li je hapšenje bihaćkog gradonačelnika bilo politički motivirano. Osim ovoga, sve više se postavlja pitanje da li slučaj “Galijašević” razotkriva stanje u SDA Bihaća?

Na lokalnim izborima 2012. godine upravo je Galijašević kao kandidat SDA pomeo konkurenciju sa nevjerovatnih 14.985 glasova. Galijašević je skoro sabrao rezultate kandidata SDA sa lokalnih izbora (Fadila Islamovića, Zibije Muslić Bibanović i Hadisa Jusića), koji su zajedno osvojili oko 17.000 glasova. Galijašević je jedini kandidat SDA koji je uopšte pobjedio za načelnika Općine Bihać, otkad se oni biraju neposrednim glasanjem, pše portal bisce.ba

Emdžadu Galijaševiću je Bakir Izetbegović, nakon općih izbora 2014. godine nudio mjesto federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Galijašević je nakon kongersa SDA 2015. godine oštro osudio što je u Glavni odbor SDA prošao član iz Bihaća koji uopšte nije bio kandidat SDA Bihaća. On je u jednom trenutku bio i kandidat za predsjednika SDA Bihaća, umjesto Seada Kadića koji je otišao na dužnost predsjednika KO SDA USK-a. Emdžada Galijaševića je GO SDA Bihać još početkom 2016. godine najavio kao budućeg kandidata SDA Bihaća za gradonačelnika Bihaća.

Međutim, upravo je sve navedeno smetalo brojnim članovima SDA USK-a, zagovornicima teze “Jaka SDA USK-a jednako je slaba SDA Bihaća i obratno”. Emdžad Galijašević je smetao i nekima u SDA Bihaća, uglavnom onim koji su od SDA napravili vlastitu kompaniju i zgrnuli bogatstvo na vrlo upitan način.

Mreža sastavljena od navedenih koji su još u zametku postali članovi SDA, te onih koji su bili gubitnici na lokalnim izborima 2012. godine i općim izborima 2014. godine, učinila jer sve da omalovaži rad gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića. Neki su to učinili planski, a neki da bi se obračunali s njim, kao neautentičnim predstavnikom SDA. Taj štetni posao rezultirao je porazom kandidata za gradonačelnika SDA Bihaća na lokalnim izborima 2016. godine. To je onda oslabilo SDA Bihaća, jer svaku političku organizaciju čine ljudi, pa kada ostanete bez sposobnog političara, bez njega je i stranka slabija, piše bisce.ba.

Široka akcija koja je za cilj imala obezvrijediti Emdžada Galijaševića, odnosno prikazati ga kao kriminalca ukazuje da je za hapšenje odabran “politički tajming”, jer se radilo o izbornoj godini. Nakon hapšenja, član Glavnog odbora SDA iz Bihaća je na jednom mjestu izjavio da se sve to i nije moralo tako odigrati, da je Galijašević znao na nabačene lopte i malo drugčije odigrati.

Slučaj “Galijašević” tako, rekosmo u uvodu, odavno je postao lakmus papir koji razotkriva stanje unutar SDA Bihaća. Također, Slučaj “Galijašević” je ukazao koliko je slaba SDA Bihaća i u kojoj mjeri je bilo lahko devastirati ovu organizaciju.