KATASTROFALNA PČELARSKA GODINA: Krajški pčelari na rubu propasti !!!

Pčelarska godina blago rečeno je “katastrofalna”. Meda nema  ni za čaja, o prodaji i da ne pričamo, takvo stanje je uglavnom na području cijele države. Izuzetak je jedno par  mikro lokacija gdje je bilo nešto malo meda  za izvrcati.

Pčelari na prostoru Federacije BiH su ove zime pretrpili velike gubitke, procjenjuje se da je pčelinji fonda na području Federacije BIH zimus umanjen za 60 %, a po svemu sudeći preostale  pčelinje zajednice bi mogle uginu već naredne zime.

Pčelarska sezona ove godine je izuzetno loša, pčelari se nisu oporavili ni od zimskih gubitaka i saniranja štete, u pokušaju traženja paše uzaludne selidbe su stvorile dodatne financijske  troškove.  Cijelo vrijeme se pčelinje zajednice su se  morale prihranjivati pogačama ili dodavati sirup što je isto udarilo na i onako prazan pčelarev budžet.

Pčelarima sad tek dolazi period u kom moraju uzimljavati pčelinja društva, a što u principu traži najviše  financijskog ulaganja a od kud i kako mnogi ne znaju ni sami. Pčele i košnice se na portalima i oglasima nude u bescijenje a to sve naše predstavnike vlasti ne brine. Naši predstavnici “vlasti” od Federalnog, preko Kantonalnog pa do Općinskog nivoa do sad nisu iskazali ni malo razumijevanja za aktualne probleme pčelara.  Bitno je napomenuti da niko od “predstavnika pčelara” do sad nije uputio zahtjev za interventnu pomoć da bi  se spasilo ono malo  što se spasiti da.

“Svi drugi poljoprivredni proizvođači mogu blokirati granične prelaze i dobiti svoja prava, jedino mi pčelari nemamo potrebe.  Nama je izgleda po mišljenju tzv. predstavnika pčelara vjerovatno dobro. U proljeće kad pčela ne bude neće biti niko kriv što je pasivno posmatrao kako životni trud i zalaganje odlazi u nepovrat.” Za naš portal istče pčelar Elvir Šehić.