Otkupljivači poručili: Ovo je konačna cijena koju malinari mogu očekivati

Iz Udruženja otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća FBiH su se oglasili saopćenjem o aktuelnoj situaciji plasmana malina na evropsko tržište i očekivanoj finalnoj cijeni maline u sezoni 2017. godine.

 – Na osnovu aktuelnih analiza kretanja na tržištu otkupa maline u konkurentskim zemljama i ponuda za kupovinu koje dolaze sa evropskog tržišta, Udruženje otkupljivača i izvoznika jagodičastog voda FBiH, na sastanku održanom 21.6.2017. godine usvojilo je informaciju da se finalna cijena otkupa maline u 2017. godini može očekivati do 1,50 KM po 1 kg na plantaži proizvođača, a bez paušalne naknade i poticaja od strane države. Ovom prilikom ponovo želimo ukazati na veoma tešku situaciju niskih cijena izvoza maline na evropsko tržište što direktno utječe na otkupnu cijenu proizvođačima. Svjesni situacije da navedena cijena neće biti zadovoljavajuća prema proizvođačima, a u isto vrijeme i nemogućnosti da se malina plati više nego što je moguće, u potpunosti se saosjećamo sa proizvođačima i pružamo im punu podršku u traženju podrške od strane nadležnih državnih tijela, kako bi zajednički prebrodili očekivanu situacjiu i održali proizvodnju maline – navodi se u saopćenju.

Pozivaju “resorno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Vladu FBiH, da odmah preduzmu planirane mjere podrške proizvođačima malina uslijed ekstremnih poremećaja tržišta maline na svjetskom nivou, a sve u skladu sa zaključkom Parlamenta FBiH, da u slučaju ekstremnih poremećaja tržišta jagodičastog voda (maline) zadužuje se Vlada Federacije, vlade kantona, gradovi i općine da osiguraju  sredstva za subvencije proizvođačima jagodičastog voća (maline)“.