SAZNAJEMO: FUP uputio izvještaj Vladi, ko je na proteste boraca donio oružje, ko želi haos?

  Federalna uprava policije, prema saznanjima do kojih je došao Faktor, u skladu sa svojim nadležnostima preduzima sve kako bi se protesti boraca ispred sjedišta Vlade Federacije BiH odvijali u mirnoj atmosferi i ne bi se proširili na ostale dijelove Sarajeva, ili eskalirali u nasilje.

  Bojazan stanovnika glavnog grada BiH da bi protesti boraca mogli poprimiti elemente nasilja naročito je bila izražena nakon najave da će se nekolicina boraca, nezadovoljnih što nisu ispunjeni njihovi zahtjevi, samospaliti prvog dana Ramazanskog bajrama.

  Taj strah bio je pojačan podjećanjem na nasilne demonstracije ih februara 2014. godine, kada je, između ostalog, zapaljena i zgada Predsjedništva BiH.

  Prema podacima do kojih je došao Faktor, direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač naložio je 19. juna hitno sazivanje Operativnog štaba za za borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, s ciljem preduzimanja dodatnih mjera kojima bi se, u saradnji sa  drugim sigurnosnim agencijama i institucijama vlasti, te boračkim organizacijama, učinilo sve kako bi se okupljenim borcima omogućilo pravo na mirne proteste, ali i spriječila da oni eventualno eskaliraju u nasilje.

  Bojazan da bi se nešto takvo moglo desiti i da je pripremljen scenario po kojem bi protest boraca prerastao u nasilje, zbog čega je i naloženo i sazivanje Operativnog štaba za za borbu protiv terorizma i nasilnog ekstremizma, bila je posebno izražena nakon prethodno prikupljenih operativnih podataka.

  Federalna uprava policije operativnim radom je došla do podataka da se među okupljenim borcima nalaze i osobe koje su bile uključene i u nasilne proteste u februaru 2014. godine. Na ovaj način žele zloupotrijebiti borce i proteste koji već danima traju ispred zgrade Vlade.

  Neke od tih osoba došle su sa područja Tuzle, a neke iz Travnika. Također, došlo se do saznanja da se među borcima okupljenim ispred Vlade FBiH nalaze i osobe koje se dovode u vezu sa kriminalnim miljeom i za koje je postojala opravdana bojazan da bi mogle koristiti vatreno oružje s ciljem izazivanja incidenata. Policija je došla i do saznanja da su neke od osoba koje su došle pred Vladu FBiH nosile eksplozivne naprave, tzv. “topovske udare”, koje su, navodno, željeli iskoristiti s najmerom izazivanja nemira i uzbunjivanja okupljene mase.

  Da je bojazan bila opravdana pokazalo se i kada je jedan od demonstranata pokušao blokirati saobraćaj u Alipašinoj ulici guranjem kontejnera na saobraćajnicu. Također, kod jednog od demontranata pronađen je pištolj. Utvrđeno je i da se u blizini okupljenih boraca pojavljuju osobe koje nemaju veze sa protestima, kao i da se među njima nalaze osobe koje su stigle iz inostranstva i koje čak nisu ni članovi boračkih udruženja.

  Policija je, operativnim radom, došla i do sazanja da su 22. juna demonstranti namjeravali da se podijele u tri grupe i proteste nastave ispred Ambasade SAD, OHR-a i Federalnog tužilaštva u Sarajevu, o čemu su obaviještene i nadležne sigursne agencije.

  Federalna uprava policije je izvještaj, koji je u posjedu Faktora i možete ga pročitati u fotogaleriji, sa ovim navodima uputila i Federalnoj vladi. Imena i lični podaci poznati su redakciji i zatamnjeni iz razumljivih razloga.

  Salko Bukvarević, ministar za pitanje boraca, kao i Fadil Novalić, premijer FBiH, proteklih su dana u više navrata posjetili borce okupljene ispred zgrade Vlade i pokušali postići dogovor s njima. Međutim, sve ponude Vlade su odbijene, a okupljeni demobilisani borci uporno odbijaju formirati tim za pregovore tražeći da se svi njihovi zahtjevi ispune bez odlaganja.

  – Osnovno je da smo ocijenili da uvođenje boračkog dodatka nije pitanje koje Vlada FBiH može sama na sebe preuzeti bez konsultacije sa građanima, bez upoznavanja cjelokupne javnosti, šta bi to značilo za budžet Federacije i kolika sredstva su potrebna za ove namjene. Konkretno, ukoliko bi bio uveden borački dodatak, budžet Ministarstva za pitanja boraca i invalida, koji sada iznosi 570 miliona KM, bi se uvećao za dodatnih 770 miliona, što znači da bi iz budžeta FBiH za potrebe boračko-invalidne zaštite bilo izdvojeno dvije trećine budžeta, odnosno oko milijardu i 300 miliona KM – kazao je Novalić nakon posljednje sjednice Vlade FBiH.